MENIU

ISU confirmă: Staţiile de metrou construite înainte de '89, fără aviz de incendiu. Reacţia Metrorex

Într-un răspuns adresat la solicitarea HotNews.ro, reprezentanţii ISU spun că au descoperit mai multe nereguli, urmând ca acestea să fie cuantificate într-un raport. Reprezentanţii Metrorex spun însă că ar există nişte avize de la ISU, dar acestea sunt în reevaluare şi  nu au dorit să ofere mai multe informaţii. În fiecare zi metroul bucureştean este folosit de 600.000 de oameni.

UPDATE 19.30. Metrorex precizează că avizele Inspectoratului pentru Situații de Urgență se eliberează pentru proiectele întocmite de SC METROUL SA, care a proiectat staţiile şi instalaţiile aferente (ventilaţie, sesizare incendii, stingere incendii cu apă pulverizată, etc).

Avizele au fost eliberate etapizat de specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov (ISUB-If), în conformitate cu legislaţia în domeniu.

În prezent, acestea sunt în curs de reevaluare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, și urmează să fie efectuate expertize tehnice care vor fi avizate de specialişti ISUB-If.

"Vă asigurăm că, pentru conducerea SC Metrorex SA, aspectele legate de siguranţa şi confortul publicului călător reprezintă cea mai importantă preocupare", precizează sursa citată.

"Staţiile de metrou construite înainte de 1989 nu au aviz/autorizaţie de la noi deoarece nu exista această obligativitate înainte de 1992. Despre cele noi nu ştiu. Asta nu înseamnă însă că nu respectă regulile privind siguranţă la incendiu. Ele au fost proiectate ţinându-se cont de aceste norme, doar că nu există avizele şi autorizaţiile. ISU trebuie să stabilească neregulile şi măsurile care trebuie luate, toate acestea urmând să fie trecute într-o notă de control. De exemplu, s-a contatat că uşile de la staţiile de metrou nu sunt deschise aşa cum trebuie, o parte fiind blocate", a declarat Marin Adrian, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, pentru sursă citată.

HotNews.ro a întrebat într-o solicitarea adresată ISU dacă staţiile de metrou au numărul de cai de evacuare prevăzute de norme, hidranţi, sistem de evacuare a fumului şi dacă uşile au lăţimea corespunzătoare fluxului de călători.

Reprezentanţii ISU au răspuns că  "s-a efectuat o verificare tehnică de specialitate în urmă căreia s-a constatat că o parte dintre cele sesizate se confirmă", însă nu s-au primit detalii care să lămurească situaţia.
 
Mai mult, într-un comunicat de presă postat pe site-ul ISU, pe 30.10.2015, este precizat faptul că pompieri din cadrul I.S.U. Bucureşti-Ilfov au realizat recunoaşteri şi verificări la toate staţiile de metrou existente în Bucureşti. Însă din nou tăcere.

"A fost înştiinţată conducerea Metrorex să se prezinte până în dată de 21.12.2015 la sediul instituţiei noastre în vederea clarificării aspectelor ce ţin de siguranţă călătorilor cu luarea măsurilor ce se impun din punct de vedere legal", se mai arată în răspunsul ISU Bucureşti.

Rugaţi să lămurească situaţia, oficialii Metrorex dau răspunsuri evazive.  

"Avizele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă se eliberează pentru proiectele întocmite de SC METROUL SA, care a proiectat staţiile şi instalaţiile aferente (ventilaţie, sesizare incendii, stingere incendii cu apă pulverizată, etc). Avizele au fost eliberate etapizat de specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (ISUB-If), în conformitate cu legislaţia în domeniu. În prezent, acestea sunt în curs de reevaluare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi urmează să fie efectuate expertize tehnice care vor fi avizate de specialişti ISUB-If.Va asigurăm că, pentru conducerea SC Metrorex SA, aspectele legate de siguranţă şi confortul publicului călător reprezintă cea mai importantă preocupare", se arată în răspunsul Metrorex trimis la solicitarea HotNews.ro.

Mai multe articole despre:
incendiu metrou metrorex ISU