MENIU

Istoria zbuciumată a castelului din România, supranumit Versailles-ul Transilvaniei

Castelul clujean Banffy, Versailles-ul Transilvaniei, de la recepțiile cu etichetă la un festival de muzică electronică

Castelul Banffy din Bonțida, a cărui piatră de temeile a fost pusă, potrivit unor documente istorice, în urmă cu aproape 600 de ani, în 1437, a avut o istorie zbuciumată, primind de-a lungul timpului destinații foarte diverse.

Supranumit Versailles-ul Transilvaniei, castelul de la Bonțida a trecut de la recepțiile și balurile de odinioară, în care erau primite înalte personalități ale vremii de la Curtea imperială de la Viena, la manifestări moderne cum ar fi concertele de muzică, dar care adună la un loc poate mai multă lume ca niciodată, scrie agerpres.ro.

Manifestarea cu cel mai mare aflux de participanți este Electric Castle, organizată în acest an pentru a doua oară, la sfârșitul lunii iunie a.c., și care a reunit aproape 80.000 de participanți, record pentru manifestările de profil din țară.

'Electric Castle Festival 2014 a adus pentru a doua oară muzica electronică pe domeniul Castelului Banffy, doborând toate recordurile stabilite vreodată în România la evenimente similare. Peste 79.000 de participanți din țară și străinătate au făcut să vibreze castelul timp de patru zile (...) în timp ce site-ul festivalului a fost accesat de 50.000 de vizitatori unici', se arată într-o informare transmisă de organizatori după ediția din acest an a festivalului.

Printre alții, în acest an au concertat Die Antwoord, Thievery Corporation, Bonobo, Șuie Paparude.

'Toți cei peste 130 de artiști au reușit să producă o experiență unică, pe care publicul a simțit nevoia să o împărtășească pe principalele rețele sociale. Contul de Facebook al festivalului a ajuns la 41.000 de fani, iar pe rețeaua Instagram #electriccastle a adunat 4.000 de fotografii. Aplicația de mobile creată special pentru a ajuta publicul să urmărească programul festivalului și toate noutățile apărute a fost descărcată de 7.500 de utilizatori. Site-ul www.electriccastle.ro a înregistrat un vârf de 50.000 de vizitatori unici. (...) Electric Castle Festival 2014 a fost posibil mulțumită efortului întregii echipe care a numărat aproximativ 800 de oameni. Lor li s-au alăturat 200 de voluntari din țară și străinătate', mai arată organizatorii festivalului.

Festivalul Electric Castle a avut loc în acest an în perioada 19-22 iunie și spațiul de campare amenajat pentru participanți a fost ocupat până la refuz de peste 11.000 de tineri din țară și străinătate, veniți cu corturile. Deșeurile lăsate în urmă au fost pe măsură și în cadrul unui proiect de reciclare demarat de organizatorii festivalului au fost predate pentru reciclare peste 12.500 de pahare din plastic.

Și prima ediție a Festivalului Electric Castle, cea de anul trecut, a reunit un număr record de participanți pentru un debut, circa 32.000 de persoane. Atunci au concertat 92 de artiști, printre care Morcheeba, Telepopmusik, Stanton Warriors, Feed Me și Dope D.O.D.

Istoricul Lucian Nastasă Kovacs a declarat, pentru AGERPRES, că reuniunile din zilele noastre sunt mult diferite de cele care aveau loc odinioară la castel. El spune că la reședința Banffy se organizau multe reuniuni culturale, recepții și petreceri cu etichetă, la care invitații erau atent selecționați.

'Avem de-a face cu o familie de secol 17-18, cu ramificații în familii princiare, însăși castelul era considerat un Versailles al Transilvaniei. Fără îndoială că au avut loc recepții — și sunt memorii, sunt o mulțime de materiale în acest sens. Banffy Miklos s-a ocupat de cultură, de altfel este unul din fondatorii Erdely Helikon și Bonțida a fost folosită și pentru aceste întâlniri cu scriitorii, prietenii lui din acea perioadă, de la arhitectul Kos Karoly și baronul Kemeny Lajos, până la alți fondatori și persoane care au scris la Erdely Helikon. Biblioteca lui de la Bonțida, în 1944, când naziștii au incendiat-o, avea peste 25.000 de volume, asta însemna cel puțin două saloane pline de cărți. Acolo aveau loc aceste întâlniri', precizează istoricul clujean.

El spune că în afară de aceste întâlniri literare, culturale, se organizau și baluri, cu diferite ocazii, dar invitații erau numai din înalta societate.

'Pe de altă parte, ca la orice familie cu înrudiri princiare aveau loc baluri. În perioada aceea, aceste reuniuni erau bine articulate, în sensul că invitații erau aleși, toți cei care participau erau numai din familii nobiliare. Pe de altă parte, era o muzică a epocii. Atunci se făceau mai multe spectacole pe an, erau anumite momente ale anului. Nu trebuie să uităm că familia Banffy era de religie reformată, ca atare perioadele de îngrădire erau foarte reduse, nu existau decât două îngrădiri pe an din acest punct de vedere. De exemplu, de sărbătorile de iarnă, Crăciunul era bine marcat printr-o asemenea serbare. Sau erau diverse momente, ziua de naștere a vreunui Banffy, de exemplu a tatălui lui Nicolae Banffy. Toate acestea însemnau recepții', explică Lucian Nastasă Kovacs.

Citeşte mai mult pe agerpres.ro.