MENIU

Irimescu: Dacă din brânza Brădet mureau oameni? Trebuia informată lumea ca să nu fie otrăvită

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, că nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor bebelușilor din Argeș, ci că "lotul respectiv avea E.Coli". În acest context, Irimescu a subliniat că regulamentele Comisiei Europene îl obligau să comunice descoperirea E.Coli, potrivit Mediafax.

"Regulamentul european spune că trebuie să spui numele firmei respective ca să nu mai otrăvească alţi oameni. Nu am spus niciodată eu că Brădetul a fost la originea îmbolnăvirii copiilor, nu pot să spun aşa ceva. Doamne fereşte! Am spus doar că lotul respectiv avea E.Coli şi trebuia informată lumea ca să nu fie otrăvită. Este o obligaţie clară, prin Regulamentul 178, Regulamentul 273. Mars a retras un milion de batoane din toată lumea, Selgros anul trecut... Dacă, Doamne fereşte, din brânza aia mai mureau nişte oameni? Tot aşa mă întrebaţi dacă dau faliment cu 60 de oameni ai lui?", a declarat Irimescu.

Declarațiile ministrului Agriculturii vin în contextul în care Institutul Cantacuzino a anunţat, miercuri, rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu E.Coli, stabilind că profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienţi, din brânza de la Brădet şi din carnea de pui nu sunt identice.

"Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)", se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Cantacuzino.

Rezultatele vor fi transmise specialiştilor străini care au fost în luna februarie în România pentru a ajuta investigaţia epidemiologică.

 

Cioloş, despre reacţia ministrului Agriculturii în cazul Lactate Brădet: A comunicat prea repede



Premierul Dacian Cioloş declara, pe 4 martie, că, în opinia sa, Achim Irimescu a anunţat prea repede că 'Lactate Brădet' este firma care a produs brânza infestată cu E Coli care a dus la îmbolnăvirea bebeluşilor din Argeş, deşi ancheta şi analizele nu erau finalizate, ministrul neavând toate datele sau o dovadă clară că există o legătură între îmbolnăvirea copiilor şi brânza de vaci contaminată.

"Deciziile nu le iau în acest fel atunci când le iau, ci le pregătesc. Nu vreau să comentez prea mult aceste lucruri pentru că, încă, nu ştiu să existe o legătură dovedită între E.coli, suşa care a fost găsită la copiii îmbolnăviţi şi acea suşă care a fost găsită şi în proba de brânză de la acea întreprindere. Am înţeles de la ministrul Sănătăţii că se va face o analiză genetică pentru a se vedea dacă există o legătură directă între brânza respectivă şi îmbolnăviri. Probabil că ministrul (Agriculturii – n.r.) nu ar fi trebuit să comunice dacă nu avea toate elementele, i-am spus că nu ar fi fost cazul să comunice dânsul. Ministrul Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit să comunice ANSVSA, care e cea mai îndreptăţită”, afirma, la acel moment, Dacian Cioloş.