MENIU

Iranul tună și fulgeră: În cazul unor represalii ale Israelului va răspunde „în câteva secunde” cu ”arme neutilizate până acum”

Negociatorul şef al Iranului în domeniul nuclear, Ali Bagheri Kani. Foto: Profimedia

Tensiunile dintre Iran și Israel ating cote alarmante, pe fondul avertismentelor emise de autoritățile iraniene. Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian.

"Sioniştii trebuie să ştie că de data aceasta nu vor mai avea la dispoziţie 12 zile şi răspunsul pe care-l vor primi nu va veni în câteva ore sau zile, ci în câteva secunde", a declarat la televiziunea publică ministrul adjunct de externe şi negociatorul şef al Iranului în domeniul nuclear, Ali Bagheri Kani.

Bagheri se referea la posibile represalii israeliene ca răspuns la atacul de sâmbătă comis de Iran, care s-a dorit a fi reacţia Teheranului la bombardarea consulatului iranian din Damasc, din 1 aprilie, atribuită Israelului.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Comisiei de Securitate Naţională a parlamentului iranian, Abolfazl Amouei, a declarat că în atacul de sâmbătă "nu a fost folosită o putere semnificativă" şi că Iranul este pregătit să folosească noi arme.

Legea anti-păcănele, praf în ochii votanților. De ce nu îi va opri pe jucătorii împătimiți

"Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum. Avem planuri pentru toate scenariile", a afirmat Amouei, citat de agenţia Mehr.

Totodată, preşedintele Ebrahim Raisi a declarat marţi că Iranul va răspunde la orice acţiune împotriva intereselor sale, potrivit Agenţiei Iraniene de Ştiri a Studenţilor, citată de Reuters.

"Declarăm categoric că cea mai mică acţiune împotriva intereselor iraniene va fi întâmpinată negreşit cu un răspuns sever, amplu şi dureros împotriva oricărui autor", i-a spus Raisi emirului Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, la o zi după ce şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a declarat că Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete.

George Simion s-a supus testului cu detectorul de minciuni. Ce întrebări i s-au pus, pentru a dovedi că este curat ca lacrima

În plus, forţele armate iraniene au avertizat SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania că "le vor tăia picioarele" dacă depăşesc "limitele" în sprijinul lor pentru Israel, potrivit EFE.

"Le reiterăm anumitor şefi de stat din Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania să înceteze să sprijine regimul (israelian) muribund, diabolic, ilegal, terorist şi ucigaş de copii", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate iraniene, generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi. "Dacă cineva, inclusiv dumneavoastră şi regimul (Israel), depăşeşte limitele, îi vom tăia picioarele cu mai multă forţă decât răspunsul anterior dat Israelului", a adăugat Shekarchi, potrivit agenţiei Tasnim.

Israelul a reuşit să doboare 99% din dronele şi rachetele iraniene, nu în ultimul rând datorită ajutorului acordat de aliaţii săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.

Podul peste Dunăre de la Brăila a crăpat din nou. Ministrul Grindeanu recunoaște: „Există neconformități”

Mai multe articole despre:
iran atac iran razboi israel represalii israel