MENIU

Iranul dezlănțuit, Asia în derivă. Zorii unei noi recesiuni. Petrolul cade la un nou minim

Petrol si criza

Prețul unui baril de petrol a atins luni dimineață un nou minim al ultimilor 13 ani, pe fondul ofertei petoliere în exces ca urmare a ridicării sancțiunilor occidentalilor asupra Iranului.

Iranul a crescut imediat livrările de petrol, după ridicarea sancţiunilor, fapt care a contribuit la prăbușirea suplimentară a prețului la petrol. Noul prag atins, de 28 de dolari, ar putea fi depășit rapid.

Între timp, marile burse din Asia s-au prăbușit luni la minimul ultimilor 5 ani, pe fondul creșterii îngrijorărilor privind o nouă recesiune globală, scrie Reuters.

Indicele bursier Nikkei din Japonia a pierdut 2,8 procente într-o singură zi, la minimul ultimului an.

Iranul a lansat planul de suplimentare imediată a livrărilor de petrol cu 500.000 de barili pe zi, după ridicarea sancţiunilor occidentale care au afectat economia şi au limitat exporturile de ţiţei, a afirmat duminică Amir Hossein Zamaninia, oficial în Ministerul Petrolului, citat de Bloomberg.

Autorităţile de la Teheran intenţionează să crească exporturile cu alte 500.000 de barili pe zi în lunile care vor urma.

Creşterea vânzărilor de petrol ale Iranului vor duce la accentuarea declinului preţurilor petrolului, pe o piaţă deja suprasaturată, consideră Robin Mills, analist la compania de consultanţă Qamar Energy din Dubai.

Petrolul Brent, referinta europeana a petrolului, a ajuns luni dimineata la cotatia de 27,67. Ultima data, petrolul Brent a costat sub 28 de dolari in noiembrie 2003.

Mai multe articole despre:
Iran petrol preţul petrolului