MENIU

Calea Lactee ar putea fi o galaxie "zombie", care a murit cu miliarde de ani în urmă

Calea Lactee

Astronomii lansează o ipoteză şocantă: este posibil ca galaxia în care ne aflăm să fi murit cu miliarde de ani în urmă.

Calea Lactee ar putea fi o galaxie "zombie", care a murit cu miliarde de ani în urmă, cu toate că noi nu ştim încă acest lucru, sunt de părere anumiţi astrofizicieni.

Un astronom european insistă că galaxia în care ne aflăm ar putea să fi intrat deja în faza terminală. Ştim deja că Andromeda, galaxia noastră vecină, s-a "stins" în urmă cu miliarde de ani, însă abia recent am putut să vedem urmele acestei "dispariţii".

În cel mai negru scenariu, stelele din vecinătatea noastră ar putea să se stingă una câte una, anunţând deznodământul unei galaxii-fosilă.

"Este foarte posibil ca galaxia Calea Lactee să fie o galaxie zombie, care să fi murit cu miliarde de ani în urmă", spune Kevin Schawinski , profesor de astrofizică la Swiss Federal Institute of Technology.

Ce înseamnă mai exact pentru o galaxie să moară? Este vorba de intrarea acesteia într-o fază de inactivitate totală, după ce ritmul de formare a stelelor a regresat şi ulterior a încetat.

Pe măsură ce o galaxie îşi încetează activitatea de producere de noi sori, luminozitatea ei se reduce treptat, ultimele stele care dispar fiind cele cu luminozitate mică.

"Galaxia noastră spirală poate să pară vie încă multă vreme de acum înainte, deşi ritmul de producere de noi stele să se fi terminat demult", a mai spus fizicianul, potrivit The Mirror.

Mai multe articole despre:
galaxie Calea Lactee galaxii