MENIU

Ipoteză șocantă lansată dinspre Rusia după propunerea de revocare a lui Kovesi

Site-ul Sputnik News, instrument de propagandă al regimului de la Moscova, avansează deja ideea suspendării președintelui Klaus Iohannis, care nu ar fi reacționat corect după propunerea de suspendare a șefei DNA laura Codruța Kovesi, lansată joi seară de ministrul Justiției Tudorel Toader.

”Eeste evident că avem de-a face cu o antepronunțare și cu un demers politic ale lui Klaus Iohannis — și se poate face lesne o legătură cu mișcări politice și așa-zis civice, cu scop clar politic. Deci, din ambele direcții se depășesc grav limitele Constituției. Cu alte cuvinte, Iohannis transformă această parte a procedurii acțiunii de demitere a Laurei Kovesi într-un motiv major de suspendare”, scrie Sputnik News, portavocea guvernului Rusiei, după reacția lui Klaus Iohannis cu privire la propunerea de revocare a șefei DNA.

”Răspunsul lui Iohannis a survenit la foarte scurt timp după ce ministrul Toader a prezentat un raport de 36 de pagini într-o conferință de presă.

Ori, aici este și a doua "esență" a mesajului — nu a fost un mesaj, ci un semnal evident pentru reacțiile contra Raportului, dar relevă și o legătură care trece, la fel de evident, dincolo de limitele constituționale.

În aceste condiții, ieșirea rapidă a lui Iohannis, cu formula tupeistă "lipsa de claritate" este o eroare care denotă un demers politic, nu unul analitic. De menționat și că raportul original, cuprinzând mult mai multe pagini cu probatoriu, nu a fost încă dat publicității.

În plus, dovada că Iohannis nu a citit Raportul, este lipsa oricărei referiri profesionale din reacția prezidențială — și chiar absența în spațiul public!”, mai scrie Sputnik.

20 de ”capete de acuzare". În acest fel și-a argumentat ministrul Justiției decizia de a cere revocarea şefei DNA. În timp ce oficialii europeni și cei americani o laudă, Tudorel Toader a avut numai critici la adresa Laurei Codruța Kovesi. De la început și până la sfârșitul discursului, ministrul Justiției a acuzat-o pe șefa DNA că nu și-a făcut bine treaba, fără să scoată măcar o vorbă despre realizările Parchetului Anticorupție. 

Administrația Prezidențială a arătat ulterior într-un comunicat că ”din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA, se impune o analiză aprofundată a acestui document. Ea urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. Mai mult, se precizează în comunicat, în repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. În final se arată că Președintele României va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept.