MENIU

Ion Iliescu, retras din viața publică, mesaj special după moartea lui Aurel Vainer

Ion Iliescu, fost președinte al României (1990-1996)

Fostul președinte Ion Iliescu, de 91 de ani, retras din viața publică de mai mulți ani, a transmis un  mesaj după moartea lui Aurel Vainer.

„Am aflat cu regret vestea morții dr. Aurel Vainer, Președinte de Onoare al Federației Comunităților Evreiești din România, și Președinte, timp de 15 ani, al Federației, deputat în Parlamentul României, reprezentând comunitatea evreilor din România. Un om deosebit, care a susținut permanent dialogul și rezolvarea problemelor trecutului prin cooperare și prin prezentarea onestă a faptelor istorice, cunoscând ce a însemnat perioada persecuțiilor antisemite la adresa cetățenilor români de etnie evreiască, prin care a trecut, alături de familia sa.

Am apreciat efortul său, și al celorlalți președinți ai Federației, de a prezenta cetățenilor români implicarea etniei în formarea statului național român, contribuția evreilor la structurarea vieții culturale și științifice a României Mari, la dezvoltarea relațiilor ei cu diverse spații culturale și politice. A contribuit la păstrarea memoriei comunităților evreiești din țara noastră, la protejarea și conservarea patrimoniului lor material și cultural. Îmi amintesc cu respect contribuția sa la dezvoltarea unei reale diplomații parlamentare, în cei patru ani în care am fost colegi în Parlament.

Prin moartea sa comunitatea evreilor din România a suferit o pierdere dureroasă, un lider cu autoritate morală și profesională, și o punte între comunitate și majoritatea etnică românească. A fost un om consensual, care și-a servit comunitatea, servindu-și astfel țara.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris fostul președinte Ion Iliescu pe blogul său după decesul lui Aurel Vainer.

Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, a murit la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut duminică, 31 octombrie, de ambasadorul Israelului, David Saranga.

Aurel Vainer a fost deputat în Parlamentul României între 2004 și 2016, era președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) din noiembrie 2020.

Înmormântarea lui Aurel Vainer va avea loc marți, la ora 14:00, în cimitirul Filantropia.