MENIU

ION CRISTOIU este singura victimă a regulii exclusivității la TVR

ION CRISTOIU este singura victimă a regulii exclusivității la TVR

Scoaterea emisiunii-culturale „Om cu carte”, realizată de Ion Cristoiu, din grila TVR 2 ridică încă mari semne de întrebare - scrie evz.ro.

Motivul invocat de Stelian Tănase, șeful TVR, faptul că Ion Cristoiu nu are „exclusivitate” cu TVR, pare un pretext, mai ales că o astfel de clauză nu fusese stipulată în contract. Mai mult, la aproape o lună de la incident, trei nume cunoscute continuă colaborarea cu postul public, chiar dacă nu respectă „exclusivitatea”. Astfel, Ion M. Ioniță realizează zilnic la TVR 1 „În linia întâi” și, în același timp, la Prima TV emisiunea săptămânală „Historia”. Daniel Apostol realizează la TVR talk-showul „Joi la 9”, deși este coordonatorul „The Money Channel” și apare pe post. Cornel Nistorescu aduce la TVR 1 „Ultima ediție”, dar are apariții la Antena 3 și Realitatea TV.

„Este foarte clar regimul acestor persoane. Toți sunt jurnaliști foarte cunoscuți. Dacă se voia exclusivitate, trebuia stipulată în contract. Este o clauză abuzivă, a explicat Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent. „Dacă această clauză apare după semnarea contractului, ar fi trebuit formalizată printr-o anexă la contractul inițial. Nu le poți interzice printr-o măsură administrativă să apară în altă parte, în condițiile în care asta presupune, de fapt, sursa veniturilor lor. Pentru clauzele de exclusivitate se percep comisioane. În Codul Muncii există sume care se dau drept compensație pentru clauzele de exclusivitate, ca și în contractul colectiv de muncă pentru ziariști. E o practică generală. Dacă te am în exclusivitate, te plătesc corespunzător”, a spus ea.