MENIU

Ion Caramitru: "Primul contact cu Securitatea a avut loc când aveam 7 ani. Ultimul, acum 7-8 ani"

Ion Caramitru: "Comunismul nu a murit"

Ion Caramitru are o viață impresionantă. Majoritatea românilor sunt familiarizaţi cu ce este mai vizibil din existenţa lui. Toată lumea ştie ce rol a avut el în decembrie 1989, sau că a fost ministrul Culturii şi că, în prezent, este directorul Teatrului Naţional, ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord) sau Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor (Franța 1997). Toată lumea l-a văzut în zeci de filme şi în mult mai multe piese de teatru. Doar prima parte a vieţii lui este mai puţin cunoscută, scrie EVZ, care a realizat un interviu de excepție cu artistul.

Ion Caramitru a vorbit despre copilăria sa, despre familia și originile sale și a amintit un episod cutremurător, vorbind despre persecuțiile la care au fost supuși membrii familiei sale, considerați mici burghezi, toți făcând închisoare, cu excepția sa, care era considerat prea mic.  

"Primul meu contact cu Securitatea s-a întâmplat atunci când aveam şapte ani şi jumă-tate. Au intrat noaptea peste noi, au spart uşile, au făcut percheziţie, i-au scos din pat pe mama şi pe tata şi pe sora mea, care-i mai mare cu 9 ani şi jumătate. I-au luat pe toţi. Unul a zis să mă ia şi pe mine. Ăla m-a întrebat câţi ani am şi, când a aflat, m-a lăsat acasă. Casa era făcută zob. Ţineam minte , din fericire, un număr de telefon al mătuşii mele, sora mamei…"

Caramitru a dat detalii și despre ultimul său contact cu Securitatea, explicând faptul că a primit amenințări directe, în urmă cu 7 sau 8 ani.

"Ultimul contact direct a fost un mail de ameninţare, acum şapte sau opt ani, după ce anunţasem în clar că securistul teatrului nostru, până în 1989, este pe lista Eroilor Revoluţiei cu toate drepturile de rigoare. L-am văzut pe o listă publicată în ziarul România liberă şi am luat atitudine. Apoi am primit o ameninţare fără voal."

Vezi mai multe în EVZ.ro.