MENIU

Iohannis, la Washington: Flancul Estic trebuie întărit. Avem nevoie de securitate și de prosperitate

Iohannis la Washington

Președintele Klaus Iohannis a enumerat, într-un discurs ținut miercuri la Washington, la o dezbatere organizată de Heritage Foundations, care sunt punctele tari ale parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, la 20 de ani de la semnarea acestuia.

Președintele României a insistat în fața publicului american asupra faptului că România rămâne un "membru atlantist fidel" și că flancul Estic trebuie tratat într-o logică coerentă și unitară.

În partea de Est a Europei, Rusia încearcă să-şi sporească influenţa prin forţă, a amintit Klaus Iohannis, care a asigurat că România e capabilă să-şi ducă rolul până la capăt, fiind dedicată atât proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic.

Abordarea față de mișcările Rusiei trebuie să fie unitară, a precizat șeful statului român care se va întâlni, vineri, cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.

Klaus Iohannis a precizat, totodată, că România are nevoie atât de securitate, cât și de prosperitate, spunând că economia, comerțul și energia reprezintă motoare ale parteneriatului strategic dintre SUA și România.

"Prezența trupelor americane este pentru noi cel mai puternic semnal de sprijin și solidaritate. Suntem fericiți de decizia administrației Trump de a crește finanțarea în această direcție. În partea de Est a Europei, Rusia încearcă să-şi sporească influenţa prin forţă: intervenţie în Georgia, implicare în Ucraina, anexarea Crimeei. Împotriva acestui lucru cred că trebuie dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare. Trebuie să ne menținem unitatea în cadrul UE, dar şi în cadrul relaţiilor cu SUA cu privire la Rusia", a declarat Iohannis.

Unitatea NATO e importantă, este nevoie de solidaritate transatlantică, a precizat șeful statului român care a amintit că România a fost prima țară care s-a conformat rapid la cerința de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

"Ca partener pe care te poți baza, România își face partea: am respectat promisiunea de a aloca 2% din PIB pentru apărare. A fost una dintre prioritățile mele când am preluat președinția. Decizia a fost adoptată cu un suport aproape unanim. De asemenea, România este mândră să colaboreze cu industria de apărare americană", a mai spus Iohannis.

Iohannis le-a amintit americanilor că Marea Neagră are o poziție strategică, iar România se află la răscrucea marilor trasee comerciale și geopolitice.

"Pe lângă securitate, națiunea noastră trebuie să aibă parte și de prosperitate. Comerțul și energia reprezintă motoare ale parteneriatului dintre SUA și România. După Brexit, România va fi al 6-lea membru din UE ca mărime, suntem poziționați strategic la răscrucerea marilor rute comerciale și energetice... România se află într-un trend ascendent al creșterii economice în ultimii ani", a explicat Iohannis.

Ce spune Iohannis despre întâlnirea de vineri cu Trump

Şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele SUA, Donald Trump, va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România, dar şi asupra comunităţii româneşti din Statele Unite.

"Sunt fericit să pot împărtăşi povestea noastră de succes preşedintelui Trump, vineri, când vom avea convorbiri la Casa Albă. Întâlnirea noastră va fi importantă nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului român de acasă, asupra comunităţii româneşti din SUA, asupra comunităţilor de afaceri din ţările noastre şi asupra tuturor celor care au depus eforturi (...) pentru a face relaţia noastră mai solidă", a afirmat Iohannis în cadrul dezbaterii '20 Years After - The Relevance of the Romanian - U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context', organizată de Heritage Foundation.

El a amintit că anul acesta se împlinesc 137 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA, transmite Agerpres..

"Pe lângă aceasta, în 2018 ţara mea aniversează centenarul Marii Uniri, un eveniment care nu ar fi fost posibil fără angajamentul de principiu al preşedintelui Woodrow Wilson pentru democraţie şi autodeterminare naţională", a adăugat Iohannis.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat miercuri, 7 iunie a.c., în a treia zi a vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite ale Americii, la dezbaterea cu tema ,,După 20 de ani: relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA în actualul context internaţional şi de securitate”, organizată de Heritage Foundation, unul dintre cele mai influente think-tank-uri din SUA şi la nivel global. Evenimentul a fost moderat de preşedintele organizaţiei, domnul Edwin Feulner.

În cadrul intervenţiei sale, Preşedintele Klaus Iohannis a trecut în evidenţă evoluţia statului român pe parcursul celor 20 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic cu SUA, în 1997, perioadă ce a coincis, în mare parte, cu tranziţie României către un stat pe deplin democratic, membru al UE şi NATO.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis sua