MENIU

Iohannis, atac dur la Dragnea: "Asta se întâmplă dacă un infractor ajunge în vârful statului"

Klaus Iohannis
Iohannis atac voalat la Dragnea în scandalul valiza 

Președintele României, Klaus Iohannis, a ţinut la Palatul Cotroceni un discurs în cadrul conferinței „Educația rescrie povestea". A fost un moment pentru o serie de atacuri dure la adresa lui Liviu Dragnea, atât în timpul discursului, cât și după. 

De cinci ori infractor. Președintele Klaus Iohannis a avut o ieșire dură, fără precedent, la adresa liderului PSD. În cinci rânduri l-a numit infractor pe Liviu Dragnea. ”Omul este disperat, se arată tot mai mult că are probleme majore și caută să aducă vorba despre alte lucruri" spune șeful statului despre scenele create de Dragnea în jurul cazului ”Valiza".

"Asta se întâmplă dacă un infractor ajunge în vârful statului iar acest infractor, Liviu Dragnea, care s-a cocoţat în vârful partidului şi al statului progresează, din pacate nu în domeniul calităţii, al statului de drept, ci în domeniul fake news. Ce a prezentat ieri este ceea ce astăzi se numeşte fake news. Nu pot să nu menţionez valizele şi constat cu tristeţe că şi în acest domeniu politica românească s-a schimbat. Am avut Caragiale mai demult cu O scrisoare pierdută, apoi acea faza ciudată cu bileţelul roz pierdut şi regasit. Am ajuns la faza cu valize. Aşa se întâmplă când un infractor ajunge in varful staului, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat de valiza reală, cea care a ajuns la Rise Project, preşedintele spune că îi este străină, deşi unii insinuează că ar avea cunoştinţă.

"Nu ştiu ce e cu aceste valize, nu am nicio legătură. Omul (n.r.: Dragnea) este disperat şi are probleme majore şi caută să aducă vorba despre alte lucruri şi aduce manevre de manipulare", a mai spus preşedintele.

Citește și: Klaus Iohannis a renunțat la diplomație: "Penibilă fază". L-a demolat pe Tudorel Toader

 

Declaraţiile vin după ce, cu o zi în urmă, preşedintele Liviu Dragnea a mers în Parlament cu două valize, reacţionând în acest mod la ancheta Rise Project ce se bazează pe o valiză cu documente Tel Drum, despre care jurnaliştii spun că a fost găsită de un sătean din Teleorman.

Într-o valiză, liderul PSD a adus gogoşi, iar în a doua se aflau acte, cum ar fi ordonanţa de clasare a unui dosar ce-l viza pe Klaus Iohannis, semnată de Cristian Lazăr, dar şi informări cu privire la cauzele penale clasate în care a fost implicat preşedintele.

Ceva mai devreme, președintele îl acuzase pe Dragnea, voaloat, că promovează Fake News. 

"Ne confruntăm, din ce în ce mai des, și cu amenințări specifice contextului actual, care riscă să pună în pericol chiar democrația și statul de drept. Fenomenul fake news, și ieri am avut un exemplu de paradă, manipularea de orice fel a informației de interes public și un populism crescut, care amăgește cu minciuni și promisiuni prea puțin sustenabile, sunt potențiale pericole la adresa democrației. De exemplu, auzim în ultima perioadă cum că Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru diferitele probleme din România.

De fapt, asemenea afirmații nu reprezintă decât modul unor politicieni de a-și ascunde propriile eșecuri și de a găsi un vinovat de serviciu. Riscul este ca, din lipsa unor cunoștințe legate de relația și statutul României în Uniune, astfel de atacuri să devină, pe undeva, credibile. Singura formă de imunizare împotriva populismului și a demagogiei este educarea copiilor și a tinerilor în ceea ce privește drepturile, libertățile și responsabilitățile pe care le au, precum și în ceea ce privește modul în care funcționează statul și economia", a spus Iohannis.

Mai multe articole despre:
declaraţii preşedinte Klaus Iohannis