MENIU

Ioana Mihăilă rupe tăcerea: „În mandatul meu nu am cumpărat vaccinuri și nu am negociat cantități”

Ioana Mihăilă. Foto: Facebook

După ce a fost pusă sub acuzare de DNA în dosarul mega-achiziției de vaccinuri, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a dorit să își prezinte perspectiva sa asupra întregii situații. 

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății din România, a dorit să lămurească acuzele DNA referitoare la achiziția de vaccinuri în timpul mandatului său. Într-o tentativă de a aduce transparență și înțelegere în această chestiune sensibilă, Mihăilă a respins categoric acuzațiile și a prezentat argumente care, spune ea, ar fi menite să o dezvinovățească.

„Vreau să fie clar: în mandatul meu nu am cumpărat vaccinuri și nu am negociat cantități.
Contractul la care se face referire era aferent anului 2021, iar ultima dată de livrare era finalul anului 2021 pentru vaccinuri care aveau un anumit termen de valabilitate, de 6 luni la acel moment pentru vaccinurile ARN mesager. Prin urmare, România trebuia să aleagă între a avea vaccinuri pentru populație în 2022 - 2023 sau a nu mai avea deloc vaccinuri. Contractul nu prevedea o ajustare a cantităților.
Contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri, iar statele membre erau informate și aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luată în solidar în Guvern. Prin memorandum am înștiințat Guvernul referitor la obligațiile aferente contractului, dar și la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce, iar dovezile științifice arătau că vaccinarea este eficientă, capabilă să salveze vieți și să reducă rata de internări în spital.
Ministerul de Finanțe a avizat memorandumul cu mențiunea și cu solicitarea de a propune și o strategie de revânzare a vaccinurilor care puteau să fie în surplus în 2021, motiv pentru care la o lună distanță am și creat cadrul legal pentru revânzarea acestora. Din câte știu, în mandatul meu, vaccinurile ARN mesager care puteau fi revândute nu au expirat, ci au fost vândute sau donate”, a scris Ioana Mihăilă pe pagina sa de socializare.