MENIU

Ioana Mihăilă, despre varianta Delta a coronavirusului: Trebuie să continuăm să fim foarte vigilenți

Varinta Delta a Sars-Cov-2 se răspândește rapid

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, marți, că deși numărul cazurilor de Covid-19 din țara noastră este la un nivel redus, trebuie să rămânem vigilienți din cauza riscurilor generate de varianta Delta, care este mult mai contagioasă. 

Mihăilă a precizat că, pe termen foarte scurt, nu există motive de îngrijorare.

”Noi continuăm să secvenţiem conform strategiei de secvenţiere pe care a elaborat-o comisia de genetică. INSP continuă să ne trimită răspunsurile. Deocamdată, numărul de secvenţieri este unul destul de redus, dar continuăm să diagnosticăm infecţia cu varianta Delta. Da, ne îngrijorăm în condiţiile de acum, în care incidenţele sunt destul de reduse, nu credem că pe termen extrem de scurt avem motive de îngrijorare, dar pe termen mediu şi lung cred că trebuie să continuăm să fim foarte vigilenţi. (...) Luni de zile. Nu aş vrea să fac supoziţii. Ideea este că ne menţinem un grad înalt de vigilenţă. Noi am prevăzut în strategie şi cadrul normativ, dar şi sursele de finanţare pentru ca solicitările de secvenţiere să vină din toate centrele regionale şi ele să fie centralizate la Bucureşti, unde să fie lucrate”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Mihăilă a precizat că în prezent nu se fac multe secvenţieri pentru că nu sunt multe cazuri diagnosticate.

”În momentul acesta nu se fac multe secvenţieri pentru că nu sunt nici multe cazuri diagnosticate. Cadrul există, finanţare există, strategie există”, a dat asigurărui Mihăilă. 

Până în prezent, varianta Delta a coronavirusului, descoperită prima dată în India, s-a răspândit în peste 85 de țări.