MENIU

Învăţământ gratuit, doar în teorie! Cât costă în realitate prima zi de şcoală

Într-o țară în care învățământul este gratuit, iar elevul nu plătește nimic, așa cum spune ministrul Educației, Liviu Pop, părinții, de fapt, își golesc buzunarele la fiecare început de an școlar! 

Așa se explică forfota şi cozile imense din magazine, la rafturile cu rechizite! Prețurile nu sunt deloc de neglijat! Doar pentru uniformă și ghiozdan un părinte trebuie să fie pregătit cu cel putin 400 de lei.

În magazine, agitaţia începe de la raionele cu ghiozdane! Simple sau cu personaje din desene animate, nu există loc de tocmeală atunci când se decide ce se pune în coş.

"Ne duce la 200, 200 şi ne duce pentru început! Pentru că apoi începem la şcoală cu lista : carte de nu ştiu ce, caiet de nu ştiu ce şi tot aşa şi ne duce destul", a declarat un părinte. Alţi părinţi sunt de acum cu lista de cumpărături în mână şi au grijă să nu rateze ceva. La raft găsim caiete cu 3 lei 50, dar părinţii au pretenții pentru copiii lor.

Indiferent de vârstă copilului, părintele tot trebuie să deschidă portofelul! Doar pentru articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte scoate din buzunar în jur de 300 de lei. Alţi 200 de lei merg pentru ghiozdan, iar pentru penar, stilou, pix-uri şi carioci mai completează cu încă 100 de lei! 50 de lei sunt alocaţi doar pentru caiete.

Aşadar pentru prima zi de şcoală plătim cam jumătate dintr-un salariu minim brut pe economie, asta în condiţiile în care învăţământul este gratuit în România şi tot în România un million şi jumătate dintre români sunt plătiţi la nivelul salariului minim, adică 1450 de lei. 

 
Mai multe articole despre:
rechizite elevi elevi rechizite