MENIU

Învățătoarea de la Școala 10 din Capitală care a cerut șpagă a fost demisă

Învățătoarea Dana Blându a fost demisă

Consiliul de Administrație al școlii Maria Rosetti din Capitală a hotărât demiterea învățătoarei Dana Blându, acuzată de faptul că le-a cerut bani părinților sub formă de cadouri, au declarat surse apropiate anchetei. Mai exact, învăţătoarei Dana Blându i s-a desfăcut contractul de muncă, începând cu data de 10 ianuarie 2014.

Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 Maria Rosetti din Capitală a decis să o demită pe învățătoarea Dana Blându, care a fost filmată de un părinte în timp ce cerea bani pentru cadouri. 

Directoarea Şcolii nr.10, Camelia Fercu, a declarat că profesoarei Florina Dana Blându i s-a desfăcut contractul colectiv de muncă, iar Parchetul va fi sesizat în acest caz.

Reprezentantul CL în Consiliul de Administraţie al Şcoli 10, Mihail Brancu, a declarat că s-a decis desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, începând de vineri, precizând că este o decizie justă, pentru că nu putea o asemenea persoană să pună o pată pe tot învăţământul.

Mihail Brancu a mai spus că decizia din Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" a fost luată conform raportului Comisiei de disciplină.

"I s-a desfăcut contractul de muncă, de vineri, conform raportului Comisiei de disiplină", a precizat reprezentantul Consiliului Local (CL) în Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10.

Brancu a mai spus că s-a luat în CA o decizie fermă, pentru că "nu putea o asemenea doamnă să pună o pată pe tot învăţământul românesc".

Surse din cadrul Şcolii nr. 10 au declarat anterior că în Consiliul de Administraţie s-a hotărât demiterea învăţătoarei Dana Blându, pentru abateri grave.

Joi, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a hotărât ca sancțiunea în cazul învățătoarei Dana Blându să fie luată de Consiliul de Administrației al Școlii nr. 10. 

O nouă înregistrare cu profesoara Dana Blându: Părinții sunt "săraci sau nesimțiți"

Învăţătoarea Dana Blându le-a cerut părinţilor să îşi înscrie copiii la afterschool-urile pe care aceasta le deţine în nordul Capitalei. A fost, însă, refuzată, lucru care a înfuriat-o.

"Am fost mustrata individual, chiar si la sedinta am fost mustrati toti. Doamna ne stia si adresele, chiar traseul, stia clar ca din zona in care locuim treceam exact pe langa acel afterschool si ne-ar fi fost mai usor sa il ducem la afterschool-ul dumneaei. Noi nu am fost receptivi si tocmai de aceea am fost chiar mustrati si a spus ca o sa o ia personal", a povestit mama unui copil. 

Iată ce dialog a purtat învățătoarea Dana Blându cu un părinte:

Învăţătoare: O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune. Ca şi clasă. Zi, măi, cum o să te poţi duce, măi, la bibliotecară şi la secretară cu o cafea şi o ciocolată? Doamne...
Părinte: Nu, că mai sunt...
Învăţătoare: Unde mai sunt? 
Părinte: Trebuie să fie nişte coşuri, probabil mai vin cu ele mâine...
Învăţătoare: Nu, eu cred că coşurile alea sunt...
Părinte: Nu, alea sunt pentru bodyguarzi.
Învăţătoare: N-are cum...
Părinte: Şi astea sunt pentru femeile de serviciu...
Învăţătoare: Nu...
Părinte: Vă spun sigur...
Învăţătoare: Nu te cred. Aş vrea să fie aşa. 
(...)
Învăţătoare: Măi, clasa ta a dat Savon la... că am văzut nişte pungi...
Altă învăţătoare: Particular. O mămică din clasa mea a dat, atât. Dar în mod normal ar trebui să dea toată clasa. 

Pentru învăţătoarea Dana Blându, părinţii nu sunt doar "săraci sau nesimţiţi", ci şi "sabotori":

Învăţătoare: Cine are putere, care din voi aveţi putere să vă duceţi la clasă cu o cafea şi o ciocolată... cu un cadou de 5 lei? Eu vreau doar să ştiu cine se duce? Vreau să-mi spuneţi un nume în plen la şedinţă să văd şi eu cine comentează şi cine efectiv sabotează evenimentul... Eu nu ştiu cine are curaj să se ducă cu un asemenea cadou.
Părinte: Eu. 
Învăţătoare: Te duci tu?
Părinte: N-am o problemă. Cu toate că eu sincer să vă spun, mi se pare un pic...
Învăţătoare: Aşa. Ia zi, ce ţi se pare? 
Părinte: Un pic exagerat. 
Învăţătoare: Adică ce? De ce exagerat?
Părinte: Prea multe persoane...
Învăţătoare: Stai şi uită-te la mine. Este o poveste... Ai putere să te lupţi cu un vânt, cu un sistem, cu o orientare? Eu la asta te întreb?
(...)
Părinte: Şi am mai vorbit şi cu alte clase şi cred că suntem singurii care onorăm toate femeile de serviciu, toţi bodyguarzii, tot personalul...
Învăţătoare: Eu nu cred. Mai găseşti o altă clasă care nu a dat cadouri? Că eu nu am văzut decât...
Părinte: Nu am stat să fac cercetări...
Învăţătoare: Eu nu am văzut decât cadourile care merg cu sticle de whisky si cu cozonaci Panettone. Asta este şcoala de fiţe, da? 

În discuţiile sale cu părinţii, "învăţătoarea şpăgară" arăta că nu dă doi bani pe aceştia: 

înţeleg că vorbesc cu nişte oameni, îmi axez conversaţia în funcţie de interlocutor: "Dacă mă duc la un om care ştie ce înseamnă pixul Montblanc, îl scot pe ăla. Dacă nu, scot pixul Bic. Că este minim de respect să mă raportez corect la omul ăla. Şi dacă doriţi să vă tratez ca pe… da, îmi adaptez limbajul faţă de nivelul vostru. Dar nu e normal să văd până unde este mintea voastră, să mă ridic sau să mă cobor să fiţi confortabili?".

Douăzeci de părinţi vor fi audiaţi la Poliţie în cazul învăţătoarei de la Şcoala 10

Poliţiştii Secţiei 6 vor audia aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că cerea bani de cadouri de la părinţi, potrivit unor surse din Poliţie.

Potrivit surselor citate, la sediul Secţiei 6 Poliţie vor fi chemaţi pentru audieri, în zile următoarele, aproximativ 20 de părinţi, pentru ca, în urma discuţiilor cu aceştia, anchetatorii să stabilească dacă învăţătoarea Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti", ar fi primit astfel foloase necuvenite.

La sediul Secţiei 6 Poliţie a venit, vineri dimineaţă, mama unuia dintre elevii din clasa învăţătoarei Dana Blându, urmând ca, în aceeaşi zi, în faţa poliţiştilor să se prezinte şi părinţii altor doi copii.

Audierile la Secţia 6 Poliţie au început joi, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Femeia a venit la poliţie de bunăvoie, fără ca în prealabil să fie citată, după ce, joi, poliţişti ai Secţiei 6 au mers la domiciliul acesteia şi i-au cerut să pună la dispoziţia anchetatorilor înregistrările video şi audio pe care le avea cu învăţătoarea Dana Blându.

Celălalt părinte care a fost, joi, la Secţia 6 Poliţie, le-a povestit anchetatorilor cum cerea învăţătoarea Dana Blându sumele respective şi cum sugera părinţilor să-şi înscrie copiii la after school-ul ei.
Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.

Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat că o decizie în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, acesta urmând să se întrunească vineri.

Trăistaru a mai spus că că ISMB i-a suspendat contractul de detaşare pe funcţie a directoarei de la Şcoala 10, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

Inspectorul general a precizat că directoarea Camelia Fercu va prezida şedinţa Consiliului de Administraţie de vineri, mandatul ei la conducerea şcolii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.

Decizia ISMB a venit la o zi după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, în contextul anchetei de la Şcoala 10, că fondul clasei poate exista doar ca iniţiativă a părinţilor şi este ilegal dacă este gestionat de şcoală, prin învăţătoare, profesori sau director. Ministrul adăuga că fondul clasei cerut şi gestionat de reprezentanţi ai şcolii poate avea chiar şi încadrare penală.

Mai multe articole despre:
capitală demisă dana blandu scoala 10 maria rosetti