MENIU

Introducerea testelor de salivă în școli - o "poveste" fără sfârșit. Când a început ABRAMBUREALA și unde ne aflăm în prezent

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației / Foto: Inquam / Octav Ganea

Povestea introducerii testelor de salivă în școli pare a fi una cu final fără sfârșit și asta deoarece țara noastră bate pasul pe loc pe marginea acestui subiect. Chiar dacă Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat la începutul lunii octombrie folosirea acestor teste de salivă în școli, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ, achiziția nu a fost făcută nici până în prezent. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că testele pe bază de salivă vor fi disponibile în școlile din România "în cursul săptămânii viitoare". Afirmația pare un déjà vu dacă ne gândim că am mai avut de-a face cu astfel de promisiuni și în trecut iar prima discuție despre aceste teste non-invazive a apărut undeva la începutul acestui an. Dacă privim un pic și către cele mai noi cifre oferite de autorități în bilanțul de astăzi, vedem că situația nu este deloc roză. Din contră, în prezent din totalul pacienților internați în spitalele din România ca urmare a infectării cu COVID-19, 460 sunt minori, 431 dintre ei fiind internați în secții și 29 la ATI. Totul în condițiile în care știm foarte bine că tulpina Delta, dominantă în țara noastră, și mult mai contagioasă are un impact mai mare asupra copiilor și tinerilor față de tulpinile precedente.

Sorin Cîmpeanu a declarat, astăzi, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Educației, că are informații de la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate care i-a dat asigurări că de săptămâna viitoare, pe un calendar stabilit pe loturi, testele pe bază de salivă vor ajunge în școli, potrivit Edupedu.ro. 

Anunțul făcut de ministrul Educației nu știm în ce notă să îl interpretăm. Prima referire la testele non-invazive a fost făcut de Sorin Cîmpeanu în luna februarie a acestui an, mai exact cu aproximativ 11 luni în urmă. Atunci, ministrul spunea că testele non-invazive, folosite deja în alte țări, ar fi mai ușor de acceptat de părinți care trebuie să-și dea acordul în legătură cu testarea copiilor în școală. Ministrul Educației declara, în context, că susține acest tip de teste pentru școli, față de cele antigen rapide distribuite de Ministerul Sănătății pentru sistemul de învățământ, care nu sunt non-invazive.

"Ele ar fi mai ușor de acceptat și oricum este o diferență majoră, pentru administrarea acestor teste înțeleg că nu este nevoie de personal medical calificat”, a afirmat Cîmpeanu, pe 27 februarie 2021, în exclusivitate, la „Legile puterii”, la Realitatea PLUS

18 martie 2021- "Este un lucru care îmi place să cred se va face cât mai rapid prin decizii ale Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia unor teste de acest gen care să fie non-invazive, care să nu necesite personal medical şi nici să nu genereze atâta reticenţă din partea părinţilor”, a declarat Cîmpeanu, citat de Agerpres. 

Ulterior, la finalul lui martie (29 martie 2021), ministrul părea dispus să renunțe la introducerea testelor noninvazive, pe bază de salivă, în școli.

“Am înțeles argumentele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Testarea noninvazivă trebuie reconfirmată printr-o testare invazivă și ulterior cu una PCR. Am înțeles argumentul că testele noninvazive nu ar putea fi luate în calcul la monitorizarea ratei de infectare”, a declarat Sorin Cîmpeanu în ziua în care a semnat alături de noul ministru al Sănătății ordinul comun cu regulile de reîntoarcere la școală a elevilor, după vacanța de Paște.

La finalul lunii septembrie, ministrul afirma la un post TV: „E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”.

4 octombrie 2021: "Prim-ministrul a solicitat celeritate. E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni, (...) 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă", a explicat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

1 noiembrie 2021- "Vor fi disponbibile testele pe bază de salivă în cursul săptămânii viitoare în școlile din România", anunță ministrul Educației într-o conferință de presă de la sediul Ministerului.

Conform declarațiilor anterioare făcute de ministrul Educației, testele de salivă vor fi auto-administrabile, ele putând fi realizate de părinți, învățători, profesori și chiar de către copii.

Dacă ce un test de salivă va ieși pozitiv, acesta nu va fi trecut în platforma corona forms, adică nu va fi înregistrat la DSP, și asta deoarece un rezultat pozitiv la testul de salivă trebuie să fie urmat de un test RT-PCR sau un test rapid antigen care să confirme respectivul rezultat, acesta din urmă fiind înregistrat la DSP, în cazul în care este pozitiv. 

Conform hotărârii CNSU adoptate la începutul lunii octombrie, 70 de milioane de teste vor fi achiziționate într-o primă tranșă, practic câte două teste de copil și profesor pe săptămână.