MENIU

Întreținerea mașinii, costisitoare, dar necesară. Cum să prelungești durata de viață a automobilului tău

Întreținerea mașinii, costisitoare, dar necesară. Foto/Profimedia

Durata medie de viața a unei mașini este de 15 ani, cel puțin în România. Dacă nu ai fondurile necesare pentru achiziția unui automobil nou, atunci întreținerea celui vechi este cheia unor cheltuieli cât mai reduse pe toată perioada de exploatare a mașinii.

În primul rând, ar fi bine să citești manualul de utilizare. Știm, mai puțin de 3% dintre șoferi chiar citesc aceste instrucțiuni de utilizare, însă ar fi bine să șțîi că acolo vei găși și câteva rezolvări la posibile probleme.

Mai mult, vei află și lucruri importante legate de întreținerea mașinii, dar și cât de importante sunt anumite funcțîi ale automobilului pe care tocmai l-ai cumpărat. Ține aproape acest manual și utilizează-l de câte ori crezi că e nevoie, te va ajută dacă vrei să șții cum să prelungești durata de viață mașinii tale.

Schimbul de ulei este foarte important

Cu toate că schimbul de ulei nu este atât de important în viziunea unor șoferi, este bine să știi că acesta este esențial. În același timp, schimbul de ulei în mod regulat o să prelungească și durata de viață a motorului deoarece acesta este responsabil cu răcirea anumitor piese din motor și cu lubrifierea acestora.

Atunci când intarzii schimbul de ulei, motorul nu mai funcționează la parametri optimi și acest lucru poate duce la stricarea acestuia. Este recomandat să schimbăm uleiul în fiecare an sau la 10.000 de kilometri. Bineînțeles, acestea sunt recomandările experților! Nu uită nici de antigel, lichid de frână sau de schimbul filtrelor, sunt esențiale dacă vrei să șțîi cum să prelungești durata de viață a mașinii tale.

Garajul, „casa” mașinii

În cazul în care ai un garaj, ar fi bine să profiți și să îți ții mașina departe de soare de fiecare dată când poți. Razele ultraviolete pot afecta vopseaua mașinii, dar și din cauza temperaturilor extrem de ridicate și interiorul poate fi afectat.

Dacă nu ai garaj, încearcă să parchezi mașină la umbră, iar astfel vei evita anumite neplăceri. Nu uită că temperaturile ridicate de la interior pot afecta anumite componente de plastic, iar acestea în timp se pot rupe.

Dacă este posibil, ar fi bine să eviți orele aglomerate din trafic și să pleci atunci când sunt mai puține masine pe stradă. Aglomerația afectează nervii șoferilor, dar și motorul, așa că îi poate reduce durata de viață.

Presiunea în anvelope și curățarea mașinii

 Presiunea în pneuri ar trebui verificată în mod constant. Astfel, te asiguri că durata de viață a anvelopelor va fi prelungită și că automobilul va consumă mai puțîn combustibil. Nu uita că lucrurile mici sunt extrem de importante!

Automobilul ar trebui să fie curățat în mod constant. Mai ales pe timp de iarnă, ar fi bine să cureți mașînă în fiecare săptămâna, deoarece sarea care este aruncată pe drumuri va duce și la apariția ruginii. Nu uită că o mașînă ruginită nu va lua ITP-ul, așa că o să scoți mai mulți bani din buzunar.

Ar fi bine să verifici și consumul mașinii, iar dacă apare o dereglare să faci o vizită la un service specializat. Detectarea unei probleme din timp înseamnă costuri reduse, așa că vei evita anumite defecțiuni costisitoare din punct de vedere financiar.

Deși pare un lucru minor, ar fi bine să nu înlocuiești lichidul de parbriz cu apă. În primul rând, parbrizul nu va mai fi curățat la fel de bine, iar dacă temperaturile scad apă va îngheța și va din cauza că își mărește volumul acel vas va fi spart. Asta înseamnă mai mulți bani cheltuiți, însă ar fi bine să înveți cum să prelungești durata de viață a mașinii tale.

Condusul sportiv costă! Acest lucru l-am învățat deja de la școală de șoferi, însă mulți uită și ajung să plătească mai mult pentru întreținerea automobilului. Accelerația sau frână trebuie călcate cu moderație, iar în acest fel automobilul tău va rezistă pentru mai mult timp!

SURSA: cumsa.ro