MENIU

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovidenia: tradiții și superstiții pentru spor și sănătate

În fiecare an, pe 21 noiembrie se serbează Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Ovidenia, așa cum este cunoscută în calendarul popular, este socotită a fi o zi magică. În această zi se fac previziuni despre vreme, iar oamenii se împacă unii cu alții prin iertare.

Există superstiția că dacă pui la icoană un vas cu apă și aprinzi o lumânare, apa respectivă va putea fi folosită drept leac pentru multe boli.

Se spune din bătrâni că în această zi sfântă de sărbătoare se deschid cerurile, iar cei neprihăniți cu duhul pot înțelege graiul animalelor.

Tot de Ovidenie se ung ușile și ferestrele cu usturoi, pentru a feri casa de farmece. Se fac pomeni pentru cei înecați și pentru cei morți fără lumânare. Cei care țin Ovidenia speră să aibă spor în hambare și belșug în casa, iar ologii se pot bucura de miracolul vindecării.

De Ovidenii nu este îngăduită niciun fel de muncă, mai ales că, vorba moldovenilor, “Ovidenia o țin până și turcii”. De altfel, cei care lucrează riscă să li se pocească unul sau două din picioare, potrivit caplimpede.ro.

Între 21 noiembrie și Sfântul Gheorghe (23 aprilie), femeilor li se interzicea să mai bată cu maiul rufele la râu, pentru a nu se duce la fundul apei cei înecați.

Se zice că dacă în ziua de Ovidenii este cald și frumos, anul ce va urma va fi secetos, iar dacă este frig și ploaie, anul următor va fi ploios și plin de molime. La fel, dacă ningea pe 21 noiembrie, acesta era semn de iarnă grea.