MENIU

"INTRĂM ÎN EPOCA HIDROGENULUI!". Cercetătorii români spun că scăpăm de dictatura gazelor

"Intrăm în epoca hidrogenului", spune dr. Edmond Maican

Centrul de Cercetare şi Dezvoltare a Sistemelor Biotehnice, din cadrul Facultăţii de Ingineria Sistemelor Biotehnice (Universitatea Politehnică Bucureşti) a iniţiat un proiect de producere a etanolului din resturile de corzi de viţă, ce rămân de la tăieri.

Se ştie că, în baza măsurilor adoptate la nivelul Uniunii Europene, bioetanolul a ajuns să înlocuiască 5% din carburanţii arşi în motoarele autovehiculelor. Dar producţia noului combustibil a generat riscul sacrificării culturilor destinate hranei umane şi animale. Drept urmare, UE a limitat producţia de biocombustibili din culturile agricole. În schimb, stimulează găsirea altor materii prime pentru fabricarea aşa-numiţilor biocombustibili de generaţia a II-a, scrie cugetliber.ro.

"Considerate un reziduu, resturile de corzi de viţă sunt arse în câmp. Oamenii încearcă să scape de ele, iar noi propunem valorificarea lor eficientă. Am găsit parteneri din ţările UE şi urmează să definitivăm propunerea de proiect şi să o depunem, pentru a trece prin mecanismul evaluărilor, pentru obţinerea de fonduri europene, în cadrul programului „Orizont 20". Etanol se poate realiza şi din resturile vegetale ce rezultă din toaletarea copacilor. Există însă o anumită dificultate. Fiecare specie vegetală trebuie evaluată separat, pentru a se stabili parametri tehnologici (presiune, temperatură, cantităţi de enzime). Se fac tehnologii pentru plop, pentru salcia energetică etc. Fiecare specie trebuie să aibă tehnologia proprie pentru a se obţine cantitatea maximă de bioetanol", a declarat directorul centrului de cercetări, conferenţiarul univ. dr. Edmond Maican.

Noua revoluţie energetică a adus pe scenă autovehiculul electric ori cu hidrogen. Cercetătorii români se străduiesc să îi deschidă drum şi în ţara noastră. O serie de mari oraşe ale Europei - Munchen, Londra, Barcelona, Oslo - au trecut, deja, la transportul pu-blic cu autobuze electrice alimentate cu hidrogen.

"Noi am prezentat anul trecut, la Bruxelles, o propunere de proiect, prin care încercăm să stabilim o rută pentru realizarea infrastructurii necesare. De la Viena, unde există cea mai apropiată staţie de hidrogen, să se ajungă la Bucureşti. Urmează să se asigure patru astfel de staţii pe coridorul paneuropean IV", a spus cercetătorul.

"Intrăm în epoca hidrogenului", spune dr. Edmond Maican. "Economia se va mai baza pe gaze până în 2030, pentru că nu se poate face trecerea brusc", a mai spus cercetătorul Edmond Maican.

Citeşte mai mult pe cugetliber.ro.

Mai multe articole despre:
automobil hidrogen automobil hidrogen