MENIU

Intervenţie pentru spargerea unui pod de gheaţă de pe râul Bistricioara

Intervenţie pentru spargerea unui pod de gheaţă de pe râul Bistricioara

Autorităţile din Harghita şi Neamţ încearcă, miercuri, să spargă cu utilaje grele şi lopeţi un pod de gheaţă gros de 1,5 metri, format pe râul Bistricioara, în caz contrat apa riscând să se reverse şi să inunde mai multe gospodării şi Drumul Naţional 15.

Primarul comunei harghitene Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat, miercuri, că un pod de gheaţă s-a format pe pârâul Bistricioara, pe o lungime de aproximativ 1,5 kilometri, având o grosime variabilă, între un metru şi 1,5 metri.
Fenomenul a fost sesizat marţi seară de către un localnic, în curtea casei căruia de pe cursul superior al râului, în zona Valea Frumoasă, s-a revărsat apă. Autorităţile au intervenit de marţi seară deja, însă au fost nevoite să întrerupă acţiunea, din cauza umezelii excesive.

Miercuri, pompierii din Harghita şi reprezentanţii Sistemului de Gospodărirea Apelor Neamţ au reluat intervenţia, cu utilaje grele şi lopeţi, reuşind să elibereze o porţiune de circa 300 de metri prin care apa a început să circule.
Forţele de intervenţie sunt ajutate de voluntari ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Tulgheş, angajaţi ai Primăriei şi localnici.

"Nu vom pleca până când nu vom elimina în întregime zăpada îngheţată din albia râului. Dacă nu facem acest lucru, riscăm să se facă un baraj total, iar apa să se reverese în gospodăriile oamenilor şi pe DN 15”, a declarat primarul Marcel Vancu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că blocajul de pe cursul râului Bistricioara s-a format în urma ninsorilor abundente şi a temperaturilor scăzute.