MENIU

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie. De ce e bine să dai haine copiilor sărmani - zi importantă a ortodoxiei

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare creștină importantă, menționată în calendarul ortodox cu cruce roșie, pe data de 2 februarie. Această sărbătoare comemorează momentul în care Hristos este adus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.

Dat fiind că Pruncul Iisus a venit pe lume la 25 decembrie, după exact 40 de zile, pe 2 februarie, a fost adus de Maica Sa la Templu, pentru a fi înfățișat lui Dumnezeu.

Pentru spor şi sănătate, în această zi de sărbătoare, credincioşii cinstesc icoana Maicii Domnului numită „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeţia lui Simeon”.

În tradiţia populară, sărbătoarea este numită şi Ziua Ursului. Strămoșii erau connvinși că în această zi pot căpăta ei înșiși puterea ursului, de aceea oamenii se ungeau cu grăsime de urs pe 2 februarie și practicau acest ritual în special asupra copiilor. Acest obicei mai persistă și azi în multe localităţi rurale, unde oamenii folosesc grăsimea de urs procurată de la vânători.

Bolnavii de "sperietoare" erau tratați în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs iar, în satele pe unde se întâmpla să treacă ursarii, se obișnuia ca bărbații să fie "călcați terapeutic" de către urșii dresați.

Se spune că, dacă în această zi este soare, ursul părăseşte bârlogul. Dacă-şi vede umbra, el se sperie şi intră din nou în bârlog, prevestind astfel prelungirea iernii cu şase săptămâni. Dacă în ziua praznicului cerul este înnourat, ursul nu-şi vede umbra, prin urmare va părăsi bârlogul, anticipând apropierea primăverii şi încălzirea vremii.

În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Împlinirea acestui ritual aduce bucurii şi alungă boala din familiile generoase.

Ce trebuie să eviți în ziua Întâmpinării Domnului, conform tradițiilor populare

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să tai cu foarfeca, pentru a evita să fii invadat de gândacii forfecari

În această zi de sărbătoare NU ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.

Pe 2 februarie NU ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.

La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.

Pe 2 februarie NU se coase și nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.

La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinstită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.

În acestă zi de sărbătoare NU ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și NU trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.

Pe 2 februarie NU ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.