MENIU

Întâlnire finală pentru încetarea grevei profesorilor - Nicolae Ciucă i-a convocat pe liderii de sindicat AZI, la ora 19:00

Nicolae Ciucă, premierul României

O nouă rundă de negocieri are loc miercuri seară la Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că îi așteaptă pe liderii sindicatelor din Educație cu răspunsul la Oferta Executivului miercuri seară, de la ora 19:00, la Palatul Victoria.  

„Am convenit ca liderii de sindicat să meargă să discute cu cadrele didactice, cu membrii de sindicat, şi îmi exprim convingerea că vor da dovadă de înţelegere şi vor conveni că măsurile pe care le-am discutat astăzi sunt cele care pot să readucă personalul didactic la catedră şi elevii în bănci şi să finalizeze anul de învăţământ iar în seara aceasta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire.

Cert este că mâine (joi, 1 iunie, n.r.) vom avea o şedinţă de guvern excepţională în care vom aproba această ordonanţă de urgenţă”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, în deschiderea ședinței de guvern..

Noua ofertă a Guvernului pentru profesori va fi prezentată membrilor de sindicat în regim de urgenţă, în aşa fel încât aceştia să se poată pronunţa dacă greva o să continue sau se va încheia, au anunţat, miercuri, liderii sindicatelor din educaţie, la finalul discuţiilor de la Guvern.

„Este o variantă îmbunătățită. Guvernul își dorește să promoveze actul normativ în ședința de mâine, ca sa intre in vigoare cu data de 1 iunie. (...)

Urmează să discutăm cu colegii noștrii, vom discuta, le vom prezenta acest set de măsuri propus de Executiv în momentul de față și în termenul cel mai scurt, în cursul acestei seri, vo m putea avea o imagine clară din teritoriu. (...)

Dacă colegii noștri vor fi mulțumiți, vom fi mulțumiți și noi”, a precizat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret  la ieșirea de la negocierile cu Executivul miercuri după-amiază.

Potrivit Ofertei făcute de Guvernul Ciucă și coaliție sindicatelor din Educație, urmează să fie adoptată creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei în următorii trei ani, începând cu o primă majorare de 30%, în acest an.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor", a anunțat Guvernul.