MENIU

Întâlnire crucială între premier și Mugur Isărescu. "Deficitul a urcat la 2,8% după 10 luni"

Orban și Cîțu, întâlnire cu Mugur Isărescu
Mugur Isarescu, anunț la BNR

Premierul și ministrul Finanțelor au mers vineri la BNR. Ludovic Orban și Florin Cîțu au discutat aproape două ore cu guvernatorul Mugur Isărescu. Principala temă, cum stă țara cu banii după guvernarea PSD. La ieșire, premierul a făcut scurte declarații - deficitul a explodat la 2,8% după 10 luni, spune Orban, și exită riscul să se apropie de 4% la finalul anului.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, s-au întâlnit vineri, la ora 14,00, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Am făcut o analiză a situației economice, o analiză a deficitului comercial, bugetar, inflație și consecințele legate de dobânzi, să putem corela politicile guvernului cu politicile BNR. Vom avea un dialog permanent, o informare reciprocă privind orice intenții există în domeniul politicilor bugetare. Am atins subiecte legate de ce s-a întâmplat și am identificat soluții pentru repararea stricăciunilor produse de PSD", a declarat Orban la plecarea de la sediul BNR.

Fotografia este mult mai proastă decât au lăsat să se înțeleagă cei de la PSD, spune Orban. "Eu nu am spus că suntem pe marginea prăpastiei", a replicat premierul "Situația e mult mai proastă. Anul trecut deficitul bugetar era de 1,6% în perioada similară, iar acum uitați-vă, este de 2,8% la 10 luni, după estimările pe care le avem", a mai spus Orban.

"Asta arată o înrăutățire dramatică a deficitului, cu 1,2 puncte procentuale și există riscul ca deficitul bugetar să se apropie de 4 procente, ceea ce ar fi extrem de grav"

Guvernatorul BNR a declarat cu câteva ore mai devreme, la prezentare raportului trimestrial asupra inflaţiei, că "economia nu se află pe marginea abisului", ci este doar într-o situație delicată din punctul de vedere al economiei ciclice.

Potrivit unui comunicat al Băncii Centrale referitor la deciziile Consiliului de administraţie al BNR din 6 noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a scăzut în luna septembrie la 3,5%, de la 3,9% în luna august, revenind astfel la limita de sus a intervalului de variaţie al ţintei.

Rectificarea bugetară a guvernului PNL, plină de surprize

Dezastrul bugetar lăsat în urmă de PSD iese la suprafață. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de premierul Ludovic Orban.

La o primă vedere, nu mai sunt bani pentru plata salariilor, iar vina ar aparține foștilor miniștri, care ar fi acoperit această problemă, în loc să o rezolve. După o primă analiză, miniștrii au mers să-i dea raportul și președintelui Klaus Iohannis legat de situația bugetară.

Rectificarea bugetară pozitivă făcută în august de guvernul PSD a fost o minciună, acuză premierul Ludovic Orban. El a anunțat că se lucrează la o nouă rectificare bugetară și la realizarea bugetului pe 2020. Procesul este însă dificil, a notat Orban și a menționat că vor fi reduse mult cheltuielile care nu sunt strict necesare.

Mai multe articole despre:
BNR Mugur Isărescu