MENIU

Instanța a decis: Andrei Năstase este primarul Chișinăului!

Andrei Năstase este primarul Chișinăului. Este decizia luată de Curtea de Apel Chișinău. După un an și patru luni și cu doar 12 zile înainte de noile alegeri locale generale pentru Primăria Chișinău, au fost validate alegerile locale pentru Primăria municipiului Chișinău din 3 iunie 2018. Năstase candidează din nou pentru Primăria Chișinăului la alegerile din 20 octombrie.

Andrei Năstase este actualul primar al Chișinăului după ce, marți, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău din 19 iunie 2018, prin care a fost invalidat scrutinul local din 20 mai și 3 iunie 2018 în municipiul Chișinău, informează unimedia.md.

Prin decizia de marți, 8 octombrie, a instanței, au fost confirmate rezultatele alegerilor locale prin care Andrei Năstase a devenit primar general al capitalei Republicii Moldova. 

Mandatul primarului urma să expire în urma alegerilor locale generale care vor avea loc la data de 20 octombrie.

Andrei Năstase candidează din nou pentru Primăria Chișinăului. 

Năstase, ministru de Interne în guvernul condus de Maia Sandu, este candidatul comun al PPPDA şi PAS la alegerile locale generale în municipiul Chişinău. 

În urma alegerilor anticipate din 2018, Andrei Năstase, „Platforma DA”, a obținut 52,57% în fața contracandidatului său, socialistului Ion Ceban care a fost susținut de 47,43%.

În urmă cu un an, după cele două tururi ale alegerilor locale, Năstase a fost reclamat pentru influențarea votului, deci încălcarea Codului electoral, de contracandidatul său. În final, Judecătoria Chișinău a decis invalidarea alegerilor din mai -iunie 2018 pe motiv că ambii candidați se fac vinoveți de încălcarea Codului Electoral.

În primul tur, desfășurat la 20 mai 2018, niciunul din cei 11 candidați nu au acumulat 50% din voturile alegătorilor. În acest caz, a avut loc al doilea tur între cei doi candidați care au acumulat procentajul cel mai mare, Ion Ceban cu 40,97% (Partidul Socialist din Republica Moldova) și Andrei Năstase cu 32,12% (Platforma „Demnitate și Adevăr”). În turul doi, din 3 iunie 2018 învingător dintre cei doi candidați pentru funcția de primar iese Andrei Năstase cu un scor de 52,57% față de contracandidatul său Ion Ceban, care reușește să obțină 47, 43%. Andrei Năstase este ales în funcția de primar general al Chișinăului, însă, mai apoi, contracandidatul său Ion Ceban sesizează Comisia Electorală Centrală și Judecătoria Chișinău cu privire la îndemnul la vot al liderului Platformei „Demnitate și Adevăr” pe rețele sociale.

În urma examinării, Judecătoria Chișinău (sediul Centru) a decis invalidarea alegerilor pe motiv că ambii candidați se fac vinoveți de încălcarea Codului Electoral prin „efectuarea agitației electorale în ziua alegerilor contar prevederilor art.52 alin.(10) din Codul Electoral. Astfel, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nulitatea alegerilor în cauză. Deși decizia a fost ulterior contestată la Curtea de Apel Chișinău, apoi și la Curtea Supremă de Justiție, ultima instanță a decis invalidarea alegerilor.

Anul trecut, după decizia Judecătoriei Chișinău, Andrei Năstase, explica, la Realitatea TV, care sunt motivele ascunse ale invalidării alegerilor.

Andrei Năstase, primarul Chișinăului: Este un circ! M-am opus mafiei imobiliare a lui Plahotniuc

Numele lui Andrei Năstase a apărut în spaţiul public din Republica Moldova în anul 2013, fiind unul dintre membrii constituenţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA) şi liderul acesteia. Mai târziu, Platforma s-a transformat în partid politic de centru-dreapta de opoziţie.

Năstase este cunoscut pentru organizarea şi desfăşurarea a mai multe proteste antiguvernamentale în perioada 2015-2018. Din noiembrie 2015 până în februarie 2016, a fost preşedinte al Grupului de iniţiativă pentru iniţierea referendumului republican de modificare a Constituţiei pentru alegerea şi demiterea preşedintelui direct, de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi, potrivit adevarul.ro.

În februarie 2019 a candidat la funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia nr. 33 şi pe lista Blocului ACUM. A câştigat alegerile în circumscripţie şi a devenit unul dintre cei 26 de deputaţi care au acces în Parlament. La scurt timp, a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de ministru de interne în Cabinetul Maia Sandu.