MENIU

Inspecția Judiciară verifică activitatea DIICOT din mandatul Alinei Bica

<p>Inspecția Judiciară verifică activitatea DIICOT din mandatul Alinei Bica</p>

Pentru prima dată în ultimii nouă ani, Inspecţia Judiciară verifică activitatea DIICOT. Se întâmplă la aproape patru luni de când Alina Bica, fosta şefă a instituţiei, a fost arestată preventiv. Mai exact, șase inspectori judiciari vor controla, începând cu 16 martie, activitatea pe care a avut-o DIICOT în ultimii doi ani. Este chiar perioada 2013 - 2014 în care Direcţia a fost condusă de Alina Bica, informează Realitatea TV. 

"Prin ordinul inspectorului şef s-a dispus în perioada 16-27 martie a unui control vizând eficienţa managerială şi îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la DIICOT Structura Centrală. În funcţie de neregulile găsite se poate dispune revocarea din funcţie", a declarat inspectorul judiciar, Tamara Manea. 

Inspectorii judiciari vor verifica toate dosarele penale soluţionate sau în curs de soluţionare de la DIICOT. Procurorii anti-mafia au avut pe mână anchete controversate cum ar fi RAFO-CAROM încheiat cu rechizitoriu în 2006 şi tergiversat aproape 9 ani în instanţe.

Un alt dosar controversat este Romgaz-Interagro în care omul de afaceri Ioan Niculae a beneficiat de gaze de la stat la preţuri subevaluate cu sprijinul miniştrilor Adriean Videanu şi Varujan Vosganian. Aici, Alina Bica ar fi dispus scoaterea de sub sechestru a unor acţiuni deţinute de Videanu. Inspecţia judiciară a sancţionat anul trecut mai mulţi procurori şi judecători - unii destituiţi din funcţie.

"Este vorba despre 37 de acţiuni disciplinare în total. La direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători, 26 iar la procurori au fost promovate 11 acţiuni disciplinare. Secţia pentru judecători a dispus o singură excludere din magistratură, secţia pentru procurori a dispus excluderea din magistratură la un număr de trei magistraţi procurori", a afirmat inspectorul-şef, Rica Vasiliu Cravelos.