MENIU

INSP, anunț tulburător: Primul român vaccinat complet anti-COVID-19 care a murit după ce s-a infectat cu varianta Delta

INSP, anunț tulburător: Primul român vaccinat complet anti-COVID-19 care a murit după infectarea cu Delta

Marți a fost anunțat primul deces al unei persoane vaccinate complet anti-COVID-19 provocat de infectarea cu varianta Delta de coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a precizat că de la vaccinare până la confirmarea infectării cu varianta Delta au trecut trei luni. Epidemiologii au avertizat deja în legătură cu infecțiozitatea extremă a acestei tulpini de coronavirus, răspunzătoare de valul 4 care va înregistra cele mai multe cazuri în toamnă, la noi în țară. 

Este vorba despre un bărbat de 72 de ani, din județul Satu Mare, cu condiții medicale pre-existente și vaccinat anti-SARS-CoV-2 cu 2 doze. Intervalul dintre data finalizării vaccinării și data recoltării probei confirmate cu varianta Delta a fost de 103 zile. Acesta a murit săptămâna trecută.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, avertiza că o persoană infectată cu această tulpină - Delta poate infecta, la rândul său, până la alte nouă persoane.

„Delta este o variantă extrem de contagioasă pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială, iar vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”, a explicat Valeriu Gheorghiță, adăugând totuși că „în cazul persoanelor vaccinate cu serul bazat pe ARN Mesager, anticorpii au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta”.

În ultima săptămână au fost raportate 9 decese COVID-19 din cauza infectării cu varianta Delta, în total în România fiind confirmate până în prezent 14 decese provocate de tulpina Delta. În același timp, numărul infectărilor confirmate cu varianta Delta a ajuns la 262 de cazuri, s-a dublat într-o singură săptămână, până pe 25 iulie confirmându-se doar 127 de cazuri Delta.

Citește și Varianta Delta se răspândește cu repeziciune și în România - numărul deceselor a ajuns la 14

Analiza INSP a cazurilor Delta de coronavirus și a celorlalte variante îngrijorătoare în România