MENIU

Inovație uimitoare în medicină: Un bărbat paralizat poate merge din nou. Doctorii i-au montat implanturi pe creier și coloana vertebrală

Persoanele paralizate primesc speranțe mari din partea medicilor. Un elvețian imobilizat în scaunul cu rotile merge din nou, după 12 ani. Asta, datorită unor implanturi pe creier și pe coloana vertebrală. Astfel, corpul paralizat se poate pune în mișcare. 

Acum 12 ani, Gert-Jan Oskam, în prezent în vârstă de 40 de ani, a suferit un accident cu bicicleta care i-a cauzat paralizia la nivelul picioarelor și paralizia parțială a brațelor, în urma unei leziuni la nivelul măduvei spinării în zona gâtului. Cu toate acestea, conform unui articol publicat în revista Nature, Oskam a reușit recent să se ridice în picioare și să meargă din nou datorită unui dispozitiv care creează o "punte digitală" între creierul său și nervii de sub zona afectată.

„Am putut să-mi controlez șoldurile, implantul de pe creier îmi dicta că pot să fac asta,” a spus bărbatul.

Implantul i-a schimbat viaţa, spune Oskam. „Săptămâna trecută, trebuia să vopsesc ceva şi nu era nimeni în jur care să mă ajute. Aşa că am luat premergătorul şi vopseaua şi am făcut-o singur în timp ce stăteam în picioare”, spune el. 

Un dispozitiv inovator, cunoscut sub numele de interfață creier-coloană vertebrală, a fost dezvoltat pe baza cercetărilor efectuate anterior de Gregoire Courtine, profesor de științe neuronale la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne și echipa sa. În 2018, aceștia au demonstrat că, în combinație cu un antrenament intensiv, tehnologia care utilizează impulsuri electrice pentru a stimula coloana vertebrală inferioară poate ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării să recâștige abilitatea de a merge.

Operația de înserare a implanturilor a fost efectuată în luna iulie a anului 2021. Acestea transmit wireless semnalele creierului către doi senzori atașați la o cască.

După câteva săptămâni de antrenament, bărbatul a reușit să stea în picioare și să meargă cu ajutorul unui cadru cu roți. Mai mult, bărbatul exersează zilnic, cu ajutor, urcatul sau coborâtul scărilor.