MENIU

Iniţiativa şoc a primarului din Timişoara: "Fără nespălaţi în autobuze". Ce propune

Primarul Timişoarei le-a declarat război "nespălaţilor şi neîngrijiţilor" care circulă cu mijloacele de transport în comun şi crede că problema se poate rezolva foarte uşor: prin instalarea de camere video în mijloacele de transport în comun.

Nicolae Robu considera ca "nespalatii si neingrijitii" polueaza transportul public din capitala Banatului. Edilul-sef a gasit solutia pentru a-i da jos din tramvaie, autobuze si troleibuze pe cei care nu au pic de respect fata de cei din jurul lor.

„Chiar daca am creat Politia transportului in comun, si initiativa s-a dovedit foarte buna, pentru ca un progres s-a obtinut, totusi aceasta politie are un numar restrans de oameni care nu pot fi omniprezenti. Ei nu au cum sa fie in permanenta in toate mijloacele de transport in comun, sa-i prinda pe raufacatori, pe hotii care sunt foarte prezenti, sa ii prinda si pe cei care n-au nicio treaba decat sa se plimbe cu mijloacele de transport in comun nespalati si neingrijiti, poluand aceste mijloace de transport. Cand vom avea aceste camere video, vor putea fi identificati si echipajul de politie se va duce tinta, dirijat din camera de monitorizare, acolo unde sunt probleme”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Potrivit Politiei Locale, care face controale pe tramvaiele si autobuzele RATT, de la inceputul anului si pana acum au fost aplicate aproape 200 de amenzi calatorilor. Au fost amendati si cersetori, dar si calatori care faceau mizerie sau distrugeau scaunele din tramvaie ori autobuze sau vindeau fel de fel de produse fara autorizatii.

Ceea ce nu stie edilul Timisoarei este ca oricum in autobuzele si troleibuzele RATT exista camere de supraveghere, iar reprezentantii RATT colaboreaza cu Politia Locala si chiar cu calatorii, atunci cand se intampla incidente. Tramvaiele sunt singurele mijloace de transport care nu sunt dotate cu camere video. Acestea vor fi dotate pe rand, de indata ce sunt modernizate tramvaiele. Momentan, doar doua mijloace de transport pe sine se afla in lucru, unul la Arad, iar altul la Pascani. E posibil ca timisorenii sa circule cu ele chiar de Pasti.

„Toate tramvaiele, dupa ce vor fi reconditionate, vor fi dotate cu camere de luat vedere. In autobuze si troleibuze avem camere de luat vederi, ele functioneaza. Noi colaboram cu Politia Locala, in cazul in care ne solicita inregistrare video. Am avut situatii in care am si trimis imagini de pe camerele de supraveghere. Inclusiv calatorii vin si ne solicita imagini, in cazul in care patesc ceva in troleibuze sau autobuze”, ne-au declarat reprezentantii RATT.

Ramane de vazut cum ii va identifica primarul Nicolae Robu pe "nespalati si neingrijiti" direct de pe camerele de supraveghere.