MENIU

Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” , ADOPTATĂ de deputați

Dan Barna, lider USR

Deputații au adoptat, marți, iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice", cu 295 de voturi ,,pentru” și o abținere. Liderul USR, Dan Barna, a apreciat, înaintea votului, că ”este un moment autentic istoric". Inițiativa a fost semnată de peste un million de cetățeni.

"Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (...) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (...) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală", a transmis Barna.

Potrivit inițiativei, „cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării, nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României”. Adoptarea inițiativei implică adăugarea unui nou alineat la articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunțat că proiectul este susținut și de liberali.

”Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (...) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000, au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (...) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament", a declarat Roman.

Inițiativa ,,Fără penali în funcții publice” a intrat în proces legislativ la Camera Deputaților în mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională, amintește hotnews.

Mai multe articole despre:
usr fara penali in functii publice