MENIU

Ingredientul din bucătărie descoperit de cercetători în tablourile lui Leonardo da Vinci

Un nou studiu face lumină asupra cunoștințelor tehnice ale vechilor maeștri, cei mai pricepuți pictori europeni din secolele al XVI-lea, al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea, și asupra modului în care aceștia își pregăteau vopselele.

Conform unui nou studiu, este posibil ca „maeștrii” precum Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli și Rembrandt să fi folosit proteine, în special gălbenuș de ou, în picturile lor în ulei.

Urme de proteine au fost detectate de mult timp în picturile clasice în ulei, deși acestea erau adesea atribuite contaminării, scrie adevarul.ro. Un nou studiu publicat marți în revista Nature Communications a constatat că includerea a fost probabil intenționată - și face lumină asupra cunoștințelor tehnice ale vechilor maeștri, cei mai pricepuți pictori europeni din secolele al XVI-lea, al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea, și asupra modului în care aceștia își pregăteau vopselele.

„Există foarte puține surse scrise despre acest lucru și nu a mai fost realizată nicio lucrare științifică care să investigheze subiectul cu o asemenea profunzime”, a declarat autorul studiului, Ophélie Ranquet, de la Institutul de inginerie a proceselor mecanice de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania, pentru CNN.

„Rezultatele noastre arată că, chiar și cu o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou, se poate obține o schimbare uimitoare a proprietăților vopselei, demonstrând modul în care ar fi putut fi benefică pentru artiști”.

Se pare că simpla adăugare a unor gălbenușuri de ou în operele lor ar fi putut avea efecte de lungă durată, care au depășit simpla estetică.