MENIU

INFP: Seismul din Turcia a produs unde ajunse în România. Au fost suficient de mari pentru a declanşa cutremure - cum s-au format

La fiecare 10 minute, un nou cutremur se produce la granița Turciei cu Siria. Mii de persoane au murit în urma catastrofei. Sunt cel puțin 24.000 de răniți urma seismelor devastatoare de 7.8, 7.5 și a replicilor puternice. Este mobilizare internațională pentru cele două țări din partea a zeci de state care au trimis deja mii de salvatori în ajutorul lor. Președintele Erdogan a declarat o săptămână de doliu național și le-a cerut oamenilor să nu se mai adăpostească în case. Turcia a fost devastată de cea mai mare catastrofă din ultimul secol. 

Într-o postare pe Facebook, specialiştii Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) oferă explicaţii despre cele două seisme puternice, arătând că acestea au fost resimţite în sud-estul Turciei, în Siria, în Liban şi Cipru. Ei adaugă că falia nord-anatoliană este mai apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea. 

"Cele două cutremure devastatoare din Turcia, din 6 februarie 2023, primul având magnitudinea de 7.8 Mw și cel de-al doilea 7.5 Mw, au provocat moartea și rănirea a zeci de mii de oameni și distrugeri uriașe. Peste 4300 de persoane au murit (aprox 3000 în Turcia si 1500 în Siria) și alte peste 16.500 au fost rănite (aproximativ 15.800 în Turcia și 700 în Siria). 

Autoritățile au anunțat că numărul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

▫️ Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, în Siria, dar şi în Liban şi Cipru și au fost urmate de 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0.

▫️ Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord -vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică.

▫️ Falia nord-anatoliană care traversează Turcia de la est la vest ar putea influența mișcarea seismică din Vrancea, cu toate că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează  înspre sud (pe care au avut loc cutremurele recente) este mai puțin probabil să influențeze seismicitatea din țara noastră.

▫️ Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcție. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa", spun seismologii români.