MENIU

Infografic. Parlamentarii, fericiții aleși ai neamului

Pentru fiecare parlamentar, senator sau deputat, plătim din bani publici, în fiecare lună - 40.550 lei. Adică, aproximativ 9 mii de euro. Asta înseamnă că pentru cei 466 de aleşi, 326 de deputaţi şi 134 de senatori, bugetul lunar este de peste 4 milioane de euro.

Indemnizaţiile parlamentarilor au crescut substanţial odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării. Indemnizaţia lor a crescut de la 5.600 de lei la 13.050 de lei. Practic, 7.450 de lei, în plus, în fiecare lună. Pe lângă acesti bani, deputaţii şi senatorii mai primesc şi 1.400 lei pentru transportul în circumscrpţiile electorale şi 6.525 lei pentru cazarea, în Bucuresti, pentru cei care nu au domiciliul aici.

Totodata, şi sumele forfetare au crescut odată cu creşterea salariilor. De la 12.000 lei până la 19.575 lei. În iulie, şeful Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea promitea plafonarea sumelor forfetare. În realitate, nu s-a schimbat nimic. Nici în vacanţa parlamentară, nici la începutul sesiunii parlamentare.

Cu alte cuvinte, plătim lunar, pentru fiecare deputat sau senator, cât pentru 28 de persoane care câştigă salariul minim sau 43 de pensionari obişnuiţi.

Cât muncesc pentru aceşti  bani parlamentarii? În primele șase luni din noua Legislatură, cei mai mulți dintre aleși au lucrat, în medie, zece zile pe lună, potrivit statisticii parlamentare. Cel mai puţin:  deputaţii, trei zile, în luna ianuarie. Şi cel mai mult, senatorii, 13 zile, în luna februarie.  Programul săptămânal de lucru al unui parlamentar începe luni după-amiază şi se încheie, cel mai târziu, miercuri. În campanie, liderii partidelor politice au promis că vor iniţia o reformă parlamentară care să cuprindă şi prelungirea programului de lucru. A trecut aproape un an de atunci şi nu s-a schimbat nimic.

 

 
Mai multe articole despre:
venituri parlamentari cheltuieli