MENIU

Infografic. Ce a rămas din programul de guvernare

Programul de Guvernare a devenit de nerecunoscut în doar câteva luni. Dacă în campanie dicta votul alegătorilor, acum dictează bugetul din ce în ce mai solicitat.

Reducerea TVA cu un punct procentual, promisă pentru 1 ianuarie 2018, a fost amânată cu un an. Iar majorarea salariilor pentru medici şi profesori, cu trei luni – de la 1 ianuarie la 1 martie 2018.

Guvernul a renunţat la o parte dintre prevederile trecute în document. Eliminarea TVA la cumpărarea unei locuinţe, taxarea suplimentară a salariilor mai mari de 14.500 de lei, aplicarea impozitului pe venitul, nu pe profitul companiilor au fost îngropate. Mai nou, ministrul de Finanţe lasă de înţeles că nu va mai fi eliminat nici impozitul pe dividende, în prezent de 5%.

Cele scrise în document au fost înlocuite cu surprize menite să reducă din cheltuieli sau să aducă mai mulţi bani la buget. Acciza suplimentară pe litrul de carburant, plafonarea indemnizaţiilor pentru mame la 8.500 de lei şi plafonarea pensiilor speciale nu erau trecute în programul de guvernare.

Salariul minim de 2.000 de lei, promis de la 1 ianuarie 2018, va fi de 1.550 de lei de fapt. Deşi suma de 2.000 de lei e scrisă negru pe alb, preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că informaţia s-a rostogolit în spaţiul public, probabil, dintr-o eroare.

 

 
Mai multe articole despre:
program de guvernare