MENIU

Inflația stagnează la 9.4% - Prețurile alimentelor au înregistrat o scădere - Cele mai noi date publicate de INSSE

Inflatia ramane ridicata in Romania

Inflația s-a menținut în ultima lună la nivelul lunii precedente: 9.4%. Prețul alimentelor a scăzut ușor după măsurile de plafonare a adaosului comercial la unele alimente de bază.

Rata anuală a inflației s-a menținut la 9,4% în august, în ciuda faptului că guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază. Alimentele sunt în continuare mai scumpe cu 12% față de anul trecut.

Potrivit INSSE, indicele prețurilor de consum (inflația) s-a menținut la +9,4% în luna august, față de august 2022. Alimentele sunt cu 2% mai ieftine față de iulie, dar sunt în continuare cu 11,8% mai scumpe față de august 2022 și cu 4,6% față de începutul anului. 

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, acestea au continuat să se scumpească și față de iulie (+2,4%) și sunt cu 7% mai scumpe față de august anul trecut. 

Situația prețurilor pentru unele produse alimentare:

Pâinea s-a ieftinit cu -2,3% față de iulie, dar este cu +10% mai scumpă față de anul trecut.
Cartofii sunt mai ieftini cu -13,3% față de iulie, însă sunt cu +17% mai scumpi față de august 2022.
Fructe: -1,3% / +11%.
Carne: -0,5% / +13,3%.
Ouă: -4,5% / +19,7%.
Lactate: -1% / +13,6%.
Consiliul Concurenței susținea că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu 43% la începutul lui august, după aplicarea ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, s-au scumpit cu 20% medicamentele față de iulie și detergenții cu 3%. Combustibilii s-au scumpit cu 4%, dar sunt mai ieftini față de anul trecut. Țigările, +10% față de august 2022.

Mai multe articole despre:
economie inflatie preturi alimente scumpiri