MENIU

România, campioana statisticii la scăderea de prețuri. De ce nu se simte și în portofelul românilor?

Bani noi

Cifre surprinzătoare de la Biroul de statistică al Uniunii Europene: România, Bulgaria și Slovenia au avut a doua inflație negativă din UE, în noiembrie. Asta înseamnă că prețurile din România au scăzut cel mai mult în Europa, cu excepția Ciprului, însă scăderea statistică nu se vede și în nivelul de trai al românilor.

Un număr de 12 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă în noiembrie 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, iar Bulgaria, România și Slovenia au avut a doua inflație negativă din UE, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Potrivit Agerpres, rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,2% în noiembrie, de la 0,1% în octombrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflației a urcat luna trecută la 0,1%, de la 0% în octombrie.

Țările cu cea mai mare rată anuală a inflației au fost Belgia (1,4%), Malta (1,3%) și Suedia (0,8%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,5%), Bulgaria, România și Slovenia (toate cu minus 0,9%).

Ce s-a întâmplat efectiv cu prețurile în România în ultimul an, potrivit INS? Inflația negativă a venit de la ieftinirea alimentelor, urmare a scăderii de TVA - scăderea totală de prețuri la alimente pe parcursul anului 2015 a fost de 6,5%.

În schimb, produsele nealimentare, utilitățile, energia și serviciile s-au scumpit toate în ultimul an.

Energia este mai scumpă cu 5-7% decât în decembrie 2014. Românii plătesc mai mult, de asemenea, cu peste 5 procente în plus pe utilități (apă, salubritate, canal).

Alte scumpiri cu impact în portofelul românilor: transporturile (2%), serviciile (2%), produsele nealimentare (2%). Lista completă aici.

În cazul zonei euro, cel semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut legumele și restaurantele (ambele cu 0,10 puncte procentuale) și fructele (0,08 puncte procentuale). Cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,54 puncte procentuale) și a combustibilului pentru încălzire (minus 0,21 puncte procentuale).

Mai multe articole despre:
inflaţie deflaţie