MENIU

Incidentul tramvaiului 25 din Capitală s-a lăsat cu anchetă și demiteri din PMB

Un tramvai a luat foc, în mers, în această dimineaţă, în Capitală. Patru călători au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce tramvaiul de pe linia 25 a luat foc pe bulevardul Timișoara, între Vasile Milea și Răzoare. Primăria Capitalei a transmis printr-un comunicat de presă că în urma acestui incident s-a făcut o comisie de anchetă pentru depistarea accidentului, iar Conducerea Direcției Achiziții din PMB a fost demisă de Primarul General. 

Având în vedere incidentul produs în această dimineață la un tramvai care circulă pe linia 25, pe Bd. Timișoara, la solicitarea Primarului General, Gabriela Firea, Regia Autonomă de Transport București a constituit o comisie tehnică operativă care analizează cauzele producerii acestui incident.

Primarul General, Gabriela Firea:
„Am solicitat conducerii RATB să identifice de urgență cauzele care au dus la producerea acestui incident și să ia măsurile tehnice care se impun pentru a preîntâmpina astfel de situații care pot pune în pericol călătorii. Cu toate acestea, indiferent de concluziile pe care le vom trage, un lucru este sigur: trebuie să înnoim de urgență parcul auto RATB, un parc învechit în care nu s-au mai făcut investiții majore de foarte mulți ani. De aceea, reiterez faptul că procedura de achiziție lansată de Municipalitate pentru achiziționarea a 400 de autobuze noi, dotate la standarde europene, reprezintă o prioritate zero pentru actuală administrație. În paralel cu derularea acestei licitații, am finalizat caietele de sarcini pentru achiziționarea a 100 de tramvaie și 100 de troleibuze noi, iar RATB se pregătește pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice.
În acest context, am decis demiterea conducerii Direcției de Achiziții din cadrul PMB întrucât sunt profund nemultumită de modul în care se desfăsoară activitatea acesteia și, în special, de modul în care a gestionat licitația pentru achiziția de autobuze. Ne asteaptă licitații complexe, pentru proiecte esențiale de dezvoltare a Capitalei și nu putem acceptă tergiversarea unor proceduri și termene din cauza unor funcționari care nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu, fie din incompetentă, fie din interese nelegitime. Am analizat și modul în care conducerea RATB și consiliul de administrației al Regiei au asigurat suportul tehnic pentru această licitație. În concluzie, în această dimineață, am acceptat demisia președintelui Consiliului de Administrație al RATB.
Asteptăm că noul sistem electronic de achiziții publice (SICAP) să asigure soluții pentru problemele cu care se confruntă autoritățile în procedurile de licitații publice, inclusiv să fie însoțit de un manual de utilizare coerent și în deplin acordul cu softul. Este de asemenea esentială sincronizarea operării sistemului național cu cel european.
Consider că Agenția pentru Agendă Digitală trebuie să ia măsuri urgente împotrivă celor care se fac vinovați de disfuncționalitățile sistemului actual”.
Facem precizarea că incidentul s-a produs în această dimineață la oră 08:00, pe B-dul Timișoara, până în Stația Vasile Milea, sens Răzoare. Mai exact, la un tramvai din linia 25 a avut loc un început de incendiu și, din acest motiv, tramvaiele din liniile 1, 11, 8, 25 și 35 au fost blocate. În urmă emisiei de fum, patru persoane au avut nevoie de intervenții medicale, fiind transportate la spital.
Circulația tramvaielor în zonă a fost reluată la oră 08:28.

Mai multe articole despre:
capitală incident tramvai 25