MENIU

Închiderea de către 3 ţări europene a spaţiului lor aerian, calificată drept "un act ostil" de către Kremlin. Reacții virulente la Moscova

Dmitri Peskov

Kremlinul a calificat, astăzi, drept "un act ostil" închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, ceea ce a dus la anularea vizitei sale în Serbia.

Reacția autorităților de la Moscova vine după ce Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat să permită avionului oficialului de la Kremlin să folosească spaţiul lor aerian, relatează Agerpres, care citează media internaționale.

Drept urmare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar că ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nu vor împiedica diplomaţia rusă să-şi continue munca.

La rândul său, ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat ca fiind "de neimaginat" închiderea de către cele trei ţări a spaţiului lor aerian pentru avionul ce ar fi trebuit să-l ducă în Serbia.

"Inimaginabilul s-a produs", a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă, calificând măsura drept una  "scandaloasă".

Lavrov a anunţat că omologul său sârb a fost invitat la Moscova, adaugând că speră că această vizită a oficialului sârb "nu va fi obstrucţionată". "Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia", a spus Lavrov.

El a mai declarat că "dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident".

Ministrul afacerilor interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, şi-a exprimat luni profundul regret în legătură cu "obstrucţionarea" vizitei lui Lavrov, pe care el l-a descris drept "un mare şi adevărat prieten al Serbiei". "O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei", a declarat Vulin, într-un comunicat.

Reamintim că Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis, la rândul său, spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei din țara vecină.

Lavrov urma să efectueze astăzi și mâine, respectiv pe 6 și 7 iunie, o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.