MENIU

Încercările lui Liviu Dragnea de modificare a Codului Penal, RESPINSE în Parlament. Cum a votat PSD

Vot decisiv în Camera Deputaților

Proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală iniţiate în timpul guvernării PSD au fost respinse marți, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. 

Este vorba despre proiectul privind modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, adoptat iniţial de Camera Deputaţilor în 2018. 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, USR şi Preşedintele României au depus sesizări de neconstituţionalitate pe care CCR le-a admis. Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale şi a adoptat proiectul în 24 aprilie 2019. Din nou, a fost sesizată CCR de către PNL, USR şi preşedinte, Curtea admiţând obiecţiile.
O procedură similară a fost parcursă şi de proiectul care prevedea modificarea Codul penal şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

”Ne despărţim de două calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunseseră să-şi croiască Codurile penale după cum le conveneau. 
Am redactat personal o parte din sesizările la CCR asupra acestor proiecte. CCR ne-a dat dreptate pentru aproape 100 de articole. Domnilor de la PSD, eraţi pe punctul de a arunca România în haos! Am fi devenit raiul penalilor, chiar şi după adoptarea recursului compensatoriu, când au fost eliberaţi criminali care au recidivat”, a declarat în Parlament președintele Comisiei Juridice, Mihai Badea.

Și deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat că aceste iniţiative legislative nu sunt ”nici pe departe rodul unei singure minţi, ci fac parte dintr-un demers amplu, toxic pentru sistemul judiciar, pentru întreaga societate”.
”PSD dorea să modifice Codul penal şi legile justiţiei şi altele cu scopul de a dobândi controlul asupra sistemului judiciar, de a-i diminua capacitatea de acţiune. Am o întrebare retorică adresată celor care au semnat această iniţiativă legislativă, cel mai important coiniţiator este în afara partidului: vă mai doriţi să protejaţi infractorii sau cetăţenii?”, a spus Cupşa.

Social-democrații au precizat, prin vocea deputatului Alfred Simonis, că susțin respingerea proiectelor.
”Uitaţi-vă în băncile PSD şi vedeţi că toţi aceia care au fost iniţiatori ai acestor modificări nu mai sunt în bănci. O parte importantă a reconstrucţiei este şi reparaţia. 
De ce l-aţi votat pe Iordache şef la Consiliul Legislativ dacă nu vă place de el?”, le-a transmis Simonis reprezentanţilor Puterii., potrivit hotnews.