MENIU

Începe să se vadă EFECTUL litoralului românesc! Cât de aproape suntem de un posibil DEZASTRU - declarațiile Adrianei Pistol, șefa INSP

Turiști pe litoral

România se apropie vertiginos de 600 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în decurs de doar 24 de ore, varianta Delta - mai contagioasă - a noului coronavirus răspândindu-se cu repreziciune în țara noastră. Adriana Pistol, cunoscut medic epidemiolog și, totodată, șefa Institutului Național de Sănătate Public (INSP), susține că deja se simt efectele epidemiologice de pe litoralul românesc, unde s-au înghesuit în mare măsură români nevaccinați. Aceasta a mai precizat că valul 4 al pandemiei nu ar trebui să fie la fel de grav ca valurile precedente în măsura în care avem deja 40-50% din populație vaccinată. 

“În teorie, în măsura în care va crește rata de vaccinare, în măsura în care avem deja în jur de 40-50% populație protejată, fie prin vaccinare, fie prin boală în toate zonele, nu ar trebui să fie un val care să pună probleme din punct de vedere al severității, ceea ce implică spitalizare și așa mai departe. Dar totul depinde de modalitatea în care și noi respectăm niște măsuri.

Deja se vede efectul litoralului românesc, în care nu sunt aplicate și respectate măsurile. Acolo este cu predilecție populație nevaccinată.

Aceste cifre pe care le vedem vin și susțin această ipoteză că ar trebui să nu fie un val foarte serios, dar încurajând foarte mult vaccinarea”, a afirmat Adriana Pistol, într-o conferință de presă.

La raportarea de astăi, pe teritoriul României au fost confirmate 1.089.189 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), în vreme ce 34.379 de persoane diagnosticate cu virusul SARS – CoV – 2 au decedat. Totodată, 1.050.969 de pacienți au fost declarați vindecați.

Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare privind pandemia de coronavirus devin tot mai sumbre. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, susține, astfel, că „prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, trăgând atenția asupra faptului că noile cazuri de infectare cu COVID-19 "cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri". 

"Vedem deja, de la o săptămână la alta, schimbăm cifra din faţa mediei de cazuri noi din fiecare zi. Suntem deja în a doua zi cu peste 500 de cazuri. Din nefericire, acesta este trendul şi aceasta este prognoza epidemiologică pentru perioada următoare. Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, a declarat Baciu, la un post TV.

Tot astăzi, Ministrul Sănătății a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie. Solicitarea vine ca urmare a faptului că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare.

În ultimele 6 zile am fost peste 200 de cazuri noi înregistrate în decurs de 24 de ore, cu un maxim atins chiar astăzi, când au fost raportate 595 de cazuri, față de 544 (pe 17 august), 541 (18 august), 408 (14 august), 323 (15 august), în vreme ce luni, 16 august, au fost înregistrate doar 286 de astfel de cazuri.