MENIU

Incendiu puternic în Parcul IOR din Capitală, în zona retrocedată - Intervenția urgentă a pompierilor

Un puternic incendiu de vegetaie a izbucnit vineri seară în Parcul IOR din Capitală, din Sectorul 3. Pompierii au intervenit pentru a opri extinderea focului din zonă.

 

Incendiul de vegetație s-a declanșat în zona retrocedată a Parcului IOR s-a declanșat în jurul orei 21.30-21.45, potrivit martorilor. 

Incendiul a cuprins o suprafață de 600 metri pătrați.

Potrivit locuitorilor din zona retrocedată, incendiul a fost stins de pompierii chemați de urgență până la ora 22.30.

 

 

Este al doilea incendiu din această săptămână din Parcul IOR. Luni seară, pe 19 iulie, a izbucnit un incendiu în aceeași zonă retrocedată. 

În ultimii doi ani zeci de arbori au fost tăiați din suprafața retrocedată de 12 hectare. Aceștia au ars sau s-au uscat după ce ar fi fost găuriți intenționat cu bormașina, potrivit mai multor imagini publicate de activiști ai mediului.

DIn luna august 2022 au fost observate mai multe defrișări ilegale în zonă. La baza trunchiurilor uscate ale copacilor se vedeau găurile făcute cu bormașina, fiind suspectată o acțiune deliberată de distrugere. Greenpeace a anunțat că sute de pini, plopi, frasini și stejari sunt acum uscați din cauza unei acțiuni pe care voluntarii de mediu o consideră criminală.

Peste o mie de oameni au protestat pe 25 martie acest an pentru salvarea celor aproximativ 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Cei care au participat atunci la protest au purtat pancarte cu diferite mesaje: „Nu cedăm Parcul IOR!, „Aerul poluat ucide”, „Vrem parc, nu betoane”. În același timp, ei au scandat: „IOR e parcul meu, să rămână parc mereu!”.

 

Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv procesul în care a contestat titul de proprietate prin care 11 hectare din parcul IOR au fost retrocedate în 2005, printr-o decizie a fostului primar Adriean Videanu. Decizia din 21 octombrie 2022 a fost pronunțată de instanța supremă după 10 ani de procese.

Prin decizia dată de Înalta Curte de Justiție și Casație a fost menținută decizia pronunțată de Curtea de Apel București în 2021. 

”Respinge recursul declarat de reclamantul Primarul Sectorului 3 al Municipiul Bucureşti împotriva Deciziei nr. 1334A din 13 octombrie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Irevocabilă”, potrivit minutei.