MENIU

Încă un general rus a fost ucis în Ucraina: „O rachetă Stinger, o explozie și asta a fost”

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Generalul-maior în retragere al Forțelor Aeriene Ruse, Kanamat Botashev, a fost doborât și ucis de armata ucraineană. Informațiile despre moartea pilotului au fost confirmate de către trei foști subalterni ai lui Botashev, care au ținut legătura cu acesta după încheierea serviciului militar.

Botashev este pilotul cu cel mai mare grad a cărui moarte a fost anunțată în timpul războiului din Ucraina. Înainte de pensionare, el a fost comandantul unui regiment de aviație, anunță BBC.

Participarea unui astfel de ofițer de rang înalt la luptele aeriene poate vorbi atât despre sarcinile dificile pe care Moscova le stabilește piloților militari, cât și despre lipsa militarilor cu experiență dispuși să lupte în Ucraina, scrie BBC.

Duminică, 22 mai, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că un avion de atac rusesc Su-25 a fost doborât pe cer deasupra regiunii Lugansk. Pilotul nu a avut timp să se ejecteze, se arată în raport.

Unul dintre foștii colegi ai lui Botashev a confirmat pentru BBC că generalul în retragere a îndeplinit misiuni pe Su-25.

„Astăzi a murit Kanamat! Cartierul Popasnaya, ora 8:25… Primul apel al NAR-urilor (n.r. rachete neghidate), al doilea – bombe Stinger la ieșirea din atac, o explozie în aer și… asta a fost” a spus sursa în discuțiile purtate pe Telegram.

„La revedere, comandante… Sunt puțini oameni pe această planetă care au trăit pe cer la fel de mult ca tine. Cerul ia ce e mai bun, astăzi te-a luat pe tine”, a fost scrie pe Fighterbomber, un canal Telegram folosit de piloții ruși.

BBC susține că până acum a fost confirmată moartea în Ucraina a 31 de piloți militari ruși. Acestea sunt pierderi importante pentru forțele aeriene, însă cifrele pot fi mai mari în realitate.

Mai multe articole despre:
general rus ucis razboi ucraina