MENIU

Epidemie de rujeolă în România: Încă doi copii au murit. Niciunul dintre ei nu fusese vaccinat

<p>Rujeola mai face o victimă &icirc;n Rom&acirc;nia</p>

Numărul morţilor de rujeolă a ajuns la 21. Ultimele două cazuri: un copil de un an şi jumătate şi o tânără de 17 ani. Niciunul dintre ei nu fusese vaccinat. Între timp, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul legii vaccinării. Documentul nu prevede momentan sancţiuni pentru părinții care nu îşi vaccinează copiii.

Alte două decese au fost cauzate de rujeolă în ultima săptămână. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, chiar în momentul în care legea vaccinării a fost pusă în dezbatere publică.

Proiect legea VACCINĂRII - în dezbatere publică. Copiii nevaccinaţi NU sunt primiţi la şcoală

Epidemia de rujeolă izbucnită în țara noastră în 2016 este o consecință a scăderii succesive a ratei vaccinării antirujeolice, care a ajuns de la 94% (doza I) și 93% (doza II) în 2010, la 86%, respectiv 67% în 2015, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

În plus, au fost confirmate 21 decese din cauza rujeolei, de la începutul epidemiei, în timp ce în perioada 2010 -2015, au fost raportate 4 decese asociate acestei boli, deși, de exemplu, în 2011 și în 2012 au fost înregistrate mai multe îmbolnăviri: 4784, respectiv 7450, față de 4090, în 2016-2017. Atunci, însă, acoperirea vaccinală cu vaccin RRO (doza I), pentru copiii cu vârstă de 2 ani era de 94.7% (2011) și 95.1% (2012).

În România, rata de vaccinare este sub 80%

Situația este alarmantă:  rata vaccinării împotriva majorității bolilor pentru care se efectuează vaccinări gratuite conform Programului Național de Vaccinare, la copiii care au împlinit 2 ani în iulie 2016, se situează chiar sub 80%, în timp ce procentul recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății este de 95%.

"România e principalul focar de rujeolă din Europa"

Peste 500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Europa în luna ianuarie 2017, iar până în prezent numărul a crescut simţitor. Cele mai mari focare de pojar sunt în România şi Italia, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

În România au fost raportate peste 4000 de cazuri, majoritatea apărând în zonele în care imunizarea este extrem de mică. Conform acestui raport, cele trei genotipuri de rujeolă au început să se răspândească în România din luna ianuarie 2016, nefiind prezente pe teritoriul ţării anterior.

Primele simptome ale RUJEOLEI la adulți. Mergi de urgență la doctor!

Italia se află locul doi ca rată a infecţiilor cu pojar, nivelul vaccinării a scăzut în ultima perioadă sub pragul de 95%, impus de către OMS.

Pojarul este un virus extrem de contagioas care poate provoca boli grave. Deoarece virusul este endemic se poate răspândi în majoritatea zonelor de pe glob chiar dacă acestea au eliminat boala din rândul populaţiei. Orice persoană nevaccinată indiferent de vârstă poate contracta boala. OMS a sfătuit autorităţile pentru sănătate din fiecare ţară să implementeze măsurile de vaccinare pentru evitarea unei epidemii grave.

Mai multe articole despre:
vaccin decese rujeolă copii morţi