MENIU

Încă 80 de cazuri noi de infectare cu variantele mai contagioase ale COVID-19, confirmate în România. Rată URIAȘĂ de pozitivare! Câți români au MURIT din cauza acestor mutații - DOCUMENT

Coronavirus

Continuă să apară noi cazuri de infectare cu variantele noi dezvoltate de Covid-19. Astfel, potrivit raportului săptămânal întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), 80 de noi infectări cu variantele britanică, braziliană și sud-africană a virusului Sars-CoV-2 au fost confirmate în țara noastră, fapt ce face ca numărul total de cazuri să ajungă la la 1.208. Vorbim despre variantele considerate mai contagioase și care stârnesc serioase semne de îngrijorare privind gradul de protecție pe care îl au vaccinurile existente deja pe piață.

Până la data de 9 mai au fost confirmate 1.192 de cazuri de infectare cu tulpina britanică (B.1.1.7) a coronavirusului, față de 1.114 în urmă cu o săptămână și 10 cazuri cu tulpina braziliană (P.1), respectiv 6 cu tulpina sud-africană (B.1.351), cu câte unul mai mult decât în săptămâna precedentă.

În total, au fost realizate 1.791 de secvențieri ale genomului SARS-CoV-2, rata de confirmare fiind de 67%.

Dintre cele 1.192 de cazuri cu variantele care determină îngrijorare, 30 de persoane au decedat până acum –  27 infectate cu tulpina britanică și 3 cu tulpina braziliană. 

La unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având județ de infectare Suceava, la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, și la unul dintre cazurile confirmate cu linia genetică P.1, infectat în București, a fost depistată mutația E484K.

„Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, se arată în raportul INSP.