MENIU

În septembrie cade ghilotina. De ce e disperat Guvernul să scoată bani din piatră seacă

<p>Taxe noi</p>

Devine tot mai clar care sunt motivele pentru care Guvernul PSD-ALDE a schimbat macazul şi a trecut de la promisiunile de lapte şi miere la introducerea de taxe peste taxe. Nu doar deficitul bugetar, de 3 ori mai mare decât anul trecut, pune presiune pe bugetul de stat: un alt motiv constă în datoriile scadente uriaşe care trebuie plătite în septembrie.

România trebuie să plătească peste 1,179 miliarde de euro, în septembrie, către Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM), din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Cea mai mare parte a sumei trebuie rambursată către Uniunea Europeană, respectiv peste 1,177 milioane de euro, iar 2,4 milioane de euro, către BM, potrivit Agerpres. Suma către UE reprezintă rate de capital în valoare de 1,15 miliarde euro, restul fiind dobânzi şi comisioane. Către Banca Mondială, cele 2,4 milioane euro sunt doar dobânzi şi comisioane.

Suma totală de plată către UE şi Banca Mondială în acest an este de 1,26 miliarde de euro. Din această valoare, 1,15 miliarde de euro reprezintă rate de capital, iar restul dobânzi şi comisioane. Peste 1,25 miliarde de euro urmează a fi rambursate UE şi doar 9 milioane de euro către Banca Mondială.

România mai are de plătit, până în 2023, peste 4,7 miliarde de euro către Banca Mondială şi UE. Cea mai mare sumă va merge către UE, respectiv 3,71 miliarde de euro.

Mai multe articole despre:
FMI