MENIU

În Filipine, părinții au și câte 14 copii și nu sunt bogați. Care este secretul fericirii lor

Ne reîntoarcem, astăzi, în Filipine, acolo unde colega noastră, Alexandra Păcuraru, a descoperit că oamenii pot fi fericiţi şi dacă au 12 copii şi nu o duc tocmai pe roze! Important este să iubești viața și să iubești să dăruiești viața! 

Insulele Filipine sunt atragătoare, în primul rând, pentru că oamenii de acolo ştiu să se bucure sincer de viaţă, ne transmite Alexandra Păcuraru după cele câteva zile petrecute de ea în Oceanul Pacific. Alexandra a fost plăcut surprinsă să constate că filipnezii, chiar dacă mulţi dintre ei sunt săraci, au de la cinci copii în sus, fără să se îngrijoreze că nu au cu ce să îi crească. Există familii cu 12 chiar 14 copii. Aceasta este bogăţia lor! 

Peste 4.700 de copii se nasc zilnic în Filipine, potritiv presei internaţionale. Această ţară este a 12 cea mai populată a lumii şi continuă să aibă cea mai mare rată a fertilităţii din Asia cu o rată de 3 copii per familie. Şi asta în timp ce în alte multe zone asiatice, în Corea de Sud, Singapore, Thailanda, in Taiwan, Japonia, Vietnam sau în China, o familie are maxim doi copii.

Cultura tradiţională a Filipinelor pune un mare accent pe familie, pe rolul mamei în societate în mod special. Naşterea unui copil reprezintă nu doar un eveniment privat al unui cuplu sau al unei familii, ci şi un moment cultural important care trebuie celebrat de comunitate.

În Insulele Filipine, sarcina, naşterea şi perioada de după sunt înconjurate de o mulţime de credinţe, practici tradiţionale şi ritualuri care implică mama şi copilul. Există tabuuri în cazul femeilor însărcinate. De exemplu, poftele ei culinare trebuie imediat onorate ca să nu piardă sarcina. Se mai spune, în Filipne, şi că o femeie însărcinată nu trebuie să poarte nimic în jurul gâtului ca nu cumva copilul să fie strangulat de propriul cordon ombilical.

Toate aceste credinţe au la bază dragostea filipinezilor pentru copii şi teama lor ca micuţii să nu păţească ceva. Populaţia Filipinelor era estimată la 2,5 milioane de oameni în 1830. Cifra depăşea 100 de milioane în 2014. În Filipine, media este de 24 de naşteri la 1000 de locuitori. România stă rău la capitolul reîntinerirea populaţiei. În 2013, am avut cel mai mic număr de naşteri de după al Doilea Război Mondial.

În medie, sunt 200.000 de naşteri pe an, dar cifra, deşi pare substanţială, ne plasează pe penultimul loc în Europa, cu cea mai îmbătrânită populaţie. Femeile din România aleg să aibă doar un copil de cele mai multe ori. Iar ca dovadă că îmbătrînim rapid stau alte statisici îngrijorătoare. Acum, există un angajator la un pensionar. Previziunile arată că vom avea un angajator la doi pensionari în 2030.