MENIU

Înțelegerea secretă dintre Putin și Viktor Orban

Vladimir Putin și Viktor Orban

Mutarea Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB) de la Moscova în Ungaria are potenţiale semnificaţii mult mai adânci decât pare, la prima vedere.

Experţii de securitate avertizează că mutarea IIB şi insistenţele Rusiei privind o imunitate diplomatică completă oferă Federaţiei Ruse un „hub de spionaj" în cadrul spaţiului Schengen, potrivit EVZ.

Experţi în securitate internaţională au avertizat, sub protecţia anonimatului, că dacă acest lucru se poate întâmpla în Ungaria, stat aliat NATO şi membru UE, se poate întâmpla oriunde, pentru că, în viziunea Kremlinului, interesele ruseşti sunt mai presus decât preocupările privind suveranitatea naţiunilor aliate.

Strategia politică a erei Putin prezinte semne vădite de întoarcere a Kremlinului la rădăcinile sale sovietice, în scopul creării de state satelit obediente. Iar prezenţa ruşilor într-un loc creşte corupţia, influenţa oligarhilor, produce dezinformări şi dezvoltă crima organizată. Ofiţerii de informaţii ruşi, privilegiaţi în Schengen Cert este că Guvernul rus a insistat asupra privilegiilor diplomatice pentru toţi oficialii care vizitează IIB, categorie în care ar putea fi incluşi şi ofiţeri de informaţii ruşi sau alte persoane aflate pe lista de sancţiuni.

Astfel, aceştia ar primi vize Schengen şi ar avea libertate de mişcare în mare parte a statelor UE. Detalii...

Mai multe articole despre:
Viktor Orban