MENIU

În ce CONDIȚII ar putea recurge Rusia la un ATAC NUCLEAR? Un apropiat al lui Putin rupe tăcerea: cât de mare este PERICOLUL

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat din Rusia/ Foto: Profimedia

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei Viaceslav Volodin - cunoscut ca fiind un apropiat al lui Vladimir Putin - a afirmat că Rusia ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac nuclear, excluzând posibilitatea unui atac nuclear preventiv din partea Moscovei.

"Doctrina militară rusă prevede utilizarea armei nucleare \"doar ca răspuns\" la un atac similar împotriva ţării", a declarat Volodin într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, citat de agenţia de presă Interfax și preluat de Agerpres.

"În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, noi avem în vedere doar posibilitatea de a răspunde (cu un dispozitiv nuclear) la un atac punctual", a mai spus oficialul de la Kremlin, adăugând: "pentru noi este doar un răspuns, în cadrul apărării". "Dacă ne atacă, noi răspundem", a insistat el.

În ultimele zile, televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public, potrivit AFP.

"De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare", declarat, la începutul acestei săptămâni, Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Reamintim că Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie. 

Săptămâna aceasta, mai exact pe 4 mai, Moscova a anunțat că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul continuării ofensivelor în Ucraina, scrie AFP.

Potrivit anunțului făcut chiar de Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat, simulările au fost făcute în cursul manevrelor militare din enclava rusă de la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE. Mai exact, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară. 

"Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv", se arată în comunicatul citat.

După ce au efectuat tirurile "electronice", militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita "o eventuală lovitură în represalii", mai arată aceeași sursă.

Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, "operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică". La aceste exerciții au participat peste 100 de militari ruși.