MENIU

În Bulgaria, maneliştii "melomani" ajung după gratii

Cel puţin 30 de persoane au fost arestate în capitala bulgară Sofia, după două nopţi de proteste violente izbucnite sâmbătă seară. Conflictul dintre etnicii romi şi bulgarii "de rând", provocat de volumul prea mare al muzicii puse de către maneliştii din cartierul Orlandovţi, s-a soldat cu răniţi, relatează agenţia Novinite.com.

Etnici romi au fost răniţi în noaptea de duminică spre luni, în timp ce protestatari încercau să rupă un cordon de poliţie şi să atace locuinţe ale acestora din cartier.
 
La proteste au participat, de asemenea, suporteri ai unor echipe de fotbal. Ministerul de Interne a avertizat că se aşteaptă ca persoane care se implică în ciocniri după meciuri de fotbal să sosească luni seara în zona cartierului.

Poliţia afirmă că principalul scop al forţelor de securitate este să prevină noi incidente şi să consolideze securitatea într-un cartier afectat recent de tensiuni în centrul cărora se află romi.

Potrivit lui Mladen Marinov, directorul Poliţiei din Sofia, plângerile din cauza volumului prea mare al muzicii sunt obişnuite şi în alte părţi ale capitalei. Poliţia primeşte zeci de astfel de plângeri zilnic, a precizat el.

Însă incidentele din weekend au avut loc în contextul unor confruntări, în satul Garmen (sud-vest), unde o încăierare din cauza volumului prea mare al muzicii a condus la un protest de o zi.

Locuitori din Garmen au cerut demolarea unor clădiri "ilegale" aparţinând unor etnici romi, în cartierul Kremikovţi, de unde se aude muzica şi în care locuiesc câteva sute de romi, fără să fie proprietari de pământ sau clădiri.

Luni seara sunt aşteptate noi confruntări, în contextul în care la proteste participă extremişti de dreapta, a declarat un comisar de poliţie pentru postul naţional de radio BNR.

Mai multe articole despre:
arestări proteste răniţi Bulgaria manele etnici romi