MENIU

Impozitarea bacșișului din restaurante și baruri. Câți bani a adus la buget în 5 luni

Câți bani a adus impozitarea bacșișului. Foto/Arhivă

În 5 luni de la implementarea impozitării bacșișului, statul român a strâns la buget 6 milioane de lei. Din această sumă, peste jumătate, adică 3,2 milioane de lei, a fost colectată de la localurile din București.

La cealaltă extremă, în județul Vaslui s-a plătit în aceeași perioadă un impozit totalizând 2.583 de lei, adică o medie de numai 517 lei pe lună, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Guvernul a calculat în bugetul pentru acest an venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă pe care la momentul respectiv a apreciat-o ca fiind o estimare pesimistă.

Cu doar 6 milioane de lei în primele cinci luni ale anului, planul Guvernului nu pare să fie realizabil, iar bugetul se confruntă cu probleme în ce privește încasarea veniturilor planificate.

Mulți clienți continuă să plătească bacșiș cash, neevidențiat pe bon, considerându-l un cadou pentru chelner, din care statul nu va încasa 10%.

Singurii care pierd din impozitarea bacșișului sunt chelnerii, 10% din acest venit dacă le

Sume mici, sub 10.000 de lei au fost plătite ca impozit pe bacșiș, în perioada ianuarie-mai, în 9 județe: Vaslui - 2.583 lei, Sălaj - 3.386 lei, Vrancea - 4.485 lei, Tulcea - 5.407 lei, Satu Mare - 5.819 lei, Ialomița - 5.968 lei, Caraș-Severin - 6.738 lei, Giurgiu - 8.034 lei și Buzău - 8.262 lei.

Conduc în top județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice, București - 3,24 milioane lei, Cluj - 431.029 lei, Ilfov - 317.253 lei, Constanța - 311.138 lei și Brașov - 251.694 lei.

De la începutul anului 2023, barurile și restaurantele au obligația de a evidenția bacșișul atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal. Sumele provenite din bacșiș trebuie distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă ai angajaților sunt considerați venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA.

Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.

Operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.